Polovicom srpnja započeli su radovi na izgradnji Centra izvrsnosti za robotiku Srednje škole Dugo Selo koji se realizira u sklopu europskog projekta Regionalni centar kompetentnosti (RCK) u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0 vrijednog 113 milijuna kuna.

Izgradnja dugoselskog Centra iznosit će oko 9 milijuna kuna, doznajemo iz Ureda župana Zagrebačke županije, a uskoro se planira i svečano otvorenje radova. Predviđeni završetak radova trebao bi biti u svibnju sljedeće godine.

Centar će biti smješten na sjevernoj strani Srednje škole Dugo Selo i kako doznajemo od ravnateljice Darinke Svetec ukupna kvadratura novog prostora iznosit će 720 m². U njemu će se smjestiti praktikum za robotiku, učionice za poučavanje o obnovljivim izvorima energije, učionice za automatiku i senzoriku, CAD/CAM učionice te ostali popratni prostor, sanitarije, nastavnički kabineti, ured, topla veza sa školom. Učionice će biti opremljene s visokosofisticiranom opremom u skladu s Industrijom 4.0, a nastavnici će biti educirani za rad na toj opremi čime će se poboljšati kvaliteta obrazovanja učenika u sektorima strojarstva te elektrotehnike i računarstva. Učenici će kroz učenje temeljeno na radu stjecati znanja i vještine kojima će biti konkurentniji na tržištu rada. 

Regionalni centar kompetentnosti (RCK) inače uspostavljen je na tri lokacije na području Zagrebačke županije – Srednja strukovna škola Velika Gorica otvara Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor Centara izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije i Srednja škola Dugo Selo Centar izvrsnosti za robotiku.

Svi Centri imat će dvostruku namjenu - Učeća tvornica (Learning Factory) i Demonstracijsko-proizvodni pogon čiji se kapaciteti iznajmljuju za potrebe gospodarstva (Tech Shop).

I.G.O.

  • 11
  • 22
  • 33
  • 44
  • 55