Uz predstojeći Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja predstavnici dugoselske predstavničke i izvršne vlasti, braniteljskih udruga, političkih stranaka kao i svi građani tradicionalno su odali počast poginulim dugoselskim herojima Domovinskoga rata pred spomen obilježjem kod Hrvatske pošte.

 

Vijence su položili i zapalili svijeće dogradonačelnica Jasminka Kokot Bambić i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dugog Sela te ujedno pukovnik Hrvatske vojske u mirovini Nikola Tominac, potpredsjednik Gradskoga vijeća Grada Dugog Sela Krešo Cvijanović s vijećnicima. Zatim počast su odali i predstavnici udruge HVIDR-a Dugo Selo, udruge Hrvatski vitezovi – ratni veterani 1991. Dugo Selo, udruge Crne mambe Dugo Selo te predstavnici Narodne zaštite.

Okupljenima se obratio ratni zapovjednik 53. samostalnog bataljuna Nikola Tominac.

„Okupili smo se ovdje povodom obilježavanja 27. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja i da uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja odamo počast hrabroj mladosti koja je ranih devedesetih položila živote za slobodu domovine! To su bili dani završnice krvavoga rata kada se na kninskoj tvrđavi pobjednički zavijorila hrvatska zastava nakon višestoljetne borbe našeg naroda za samostalnom i neovisnom državom. Danas smo posebno ponosni na ta događanja i zahvalni na žrtvi hrvatskih vojnika i policajaca, bez čije hrabrosti i vojničkog umijeća sve to ne bi bilo moguće provesti.

Sjetimo se ovom prilikom i svih vojnih operacija od 1991.-1995. godine, koji su prethodili Oluji, a posebno Zapadnoslavonskog bojišta gdje je sudjelovala većina dugoselskih vojnika. Iznimno sam ponosan na njih. Ukupni hrvatski vojni gubici tijekom Oluje bili su 241 poginulih i 1.100 ranjenih. Ovom se prilikom sjećamo naših sugrađana koji su položili život na oltar Domovine, a to su: Željko Filipović, Mato Herdoman, Ivan Keser, Božidar Huzanić, Anto Salapić, Ivan Horvatić, Vlatko Margetić, Filip Marušić, Ivan Bešenić, Ratko Grozdek, Ante Kolovrat, Siniša Hodžić, Davor Ljubanović, Stjepan Leskovari, Milivoj Halar, Željko Kovačević, Josip Rožić i Darko Cimaš.

Neka im je vječna hvala, a na nama je da nastavimo tamo gdje su oni stali i da radimo na tome da našu zemlju izgradimo kao modernu europsku i demokratsku državu u kojoj će svaki naš građanin moći dostojanstveno živjeti od svojega rada. U ime gradonačelnika dr. Nenada Paniana i predsjednika Gradskog vijeća Krune Blažinovića - upućujemo svima iskrene čestitke povodom 5. kolovoza – Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja - događaja koji je postao povijesni simbol naše borbe za neovisnost, mir i slobodu svih građana Republike Hrvatske“, poručio je Tominac.       I.G.O.

 

{gallery}images/kolovoz_2022/dan_pobjede_dugo_selo{gallery}