A da pokušate nešto sasvim drugačije? Ne čekati muzu da vam se pojavi na vratima, ne odgađati artikuliranje one sjajne ideje dok sasvim ne izblijedi, ne tapkati u mraku svoje sobe rifrešajući svako malo vijesti na portalima, a trebalo bi pisati...

Uhvatite se u koštac s tekstom, pošteno i u real timeu uz vodstvo, ciljane zadaće, kreativni poticaj voditeljice i ostalih kolega. Propišite na zahtjev, naučite usmjeriti i odblokirati kreativnost, raspišite se jednom tjedno, pojedinačno, a ponekad i u paru, a onda se samo dalje otisnite putem stvaranja. Oblikujte lik, kratku priču, pjesmu, pjesmu u prozi, sinopsis za roman ili onu jednu genijalnu rečenicu koja će osvanuti na jumbo plakatu. Kreativno pisanje njim samim – na radionici Raspisivanje (zaista kreativno pisanje)!

Ciklus traje 10 tjedana (jednom tjedno po 3 školska sata) u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo pod vodstvom mnogostruko nagrađivane hrvatske književnice Ivane Bodrožić. Radionica počinje koncem rujna, a sve potrebne informacije možete dobiti u POU, J. Zorića 21a, Dugo Selo ili na tel. 2753-419.   

Ivana Bodrožić, biografija

Rođena je 1982. u Vukovaru, dio djetinjstva provela je u Kumrovcu, a opću gimnaziju pohađala je u Zagrebu.

Magistrirala je na studiju filozofije i kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autorica je nagrađivanih i prevođenih zbirki poezije, romana i zbirke priča: Sinovi, kćeri, Prvi korak u tamu, Hotel Zagorje, Prijelaz za divlje životinje, 100% pamuk, Rupa, In a Sentimental Mood, Klara Čudastvara.

Djela su joj prevođena na desetak stranih jezika, a za svoj književni rad nagrađena je uglednim domaćim i inozemnim nagradama kao što su nagrada Goran za mlade pjesnike; Kiklop, nagrada za najbolji roman; Prix Ulysse, nagrada za najbolji debitantski roman s područja Mediterana; Kočićevo pero; Edo Budiša; Meša Selimović; Balkan Noir i druge.

Fotografija: Tomislav Marić

 

ivana bodrožić

Zbog kiše, veći dio programa manifestacije „Stara jela z Dugog Sela“, prebačen je na nedjelju, a s obzirom na lijep, sunčan 18. dan rujna pokazalo se to dobrom odlukom. Za mnogobrojne posjetitelje u centru grada pod vurom te u Kolodvorskoj i Krležinoj ulici, organiziran je bogat program pod motom „Gdje tradicija dotiče suvremenost“ - kušanje najrazličitijih tradicijskih jela, sudjelovanja na kulinarskim radionicama pod paskom istinskih kulinarskih znalaca, Kotlowina show i Guska za primjer – natjecanje u pripremi najukusnijeg martinskog menija, predstavljanje obrtnika i OPG-ova s ovog područja i šire, tradicijske igre i brojni zabavni sadržaji za djecu, nagradne igre… Svi posjetitelji su, uz kupnju za ovu priliku posebno dizajniranog tanjura od emajla, mogli neograničeno degustirati razne specijalitete.

Na danas održanoj sjednici Savjet mladih Grada Dugog Sela donio je prijedlog programa aktivnosti za 2023. godinu. Izdvojeni su projekti: tradicionalni 8. Dugoselski turnir u uličnoj košarci 3 na 3; malonogometni turnir S.U.R.L.A; uvijek uspješne besplatne instrukcije za osnovnoškolce i maturante; informiranje mladih o radu i značaju Savjeta; suradnja s tijelima Grada.

U sklopu „Starih jela z Dugog Sela“ nastupila je poznata grupa „Gazde“ koja je podsjetila dugoselsku publiku na neke svoje hitove. Moj did Luka, Zbog tebe sam to što jesam, Što sam Bogu skrivio, Ja pijem da zaboravim – samo su neki od njih…

Osim obilja fine hrane, u programu Starih jela z Dugog Sela bila je i posveta dugoselskoj industrijskoj tradiciji vezanoj upravo za kulinarstvo. Pučko otvoreno učilište Dugo Selo je, u suradnji s Verom Tomić, priredilo izložbu o Tvornici emajliranog posuđa Gorica „Gdje je nestao slonić“ u Maloj galeriji.  Učilište je već upriličilo ovakvu izložbu 2017. godine u sklopu četvrte Noći muzeja u Dugom Selu.

Na "Starim jelima z Dugog Sela" u dijelu programa "Guska za primjer", Domagoj Jakopović Ribafish i chefica Danijela Crnjak Andri imali su težak zadatak ocjenjivanja najbolje pripremljenih guski. Koliko je dugo pečena, je li dovoljno pečena, fali li soli, s čim je nafutrana, koji su prilozi - samo su bila neka od važnih pitanja.