Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, samo četiri hrvatska grada – Solin, Metković, Vrgorac i Dugo Selo, u prošloj su godini imali pozitivan prirodni prirast, odnosno više rođenih nego umrlih. Dugo Selo s vitalnim indeksom 103,3 jedini je grad, odnosno jedinica lokalne samouprave s najvišim vitalnim indeksom u Zagrebačkoj županiji. Vitalni indeks Općine Rugvica u 2021. godini iznosi 75,3, odnosno rođeno je 70 djece, dok su umrle 93 osobe. Općina Brckovljani bilježi vitalni indeks 69,9, odnosno rođeno je 58 djece, dok je umrlo 83.

Prošle godine u Hrvatskoj je rođeno 663 beba više nego 2020. ali je umrlo čak 5.689 osoba više nego godinu ranije. Prirodni prirast je bio negativan  u svim županijama, a tek u 25 gradova i općina pozitivan, i tu najbolje stoje gradovi i općine iz Splitsko-dalmatinske županije. Najmanji minus bilježi Međimurska županija koja ima i najbolji vitalni indeks. Što se gradova tiče, trend je i dalje silazan i označava daljnji pad u  odnosu na 2020. godinu kad je pozitivni prirast bilježilo sedam gradova. Za razliku od 2020., kad je troznamenkastu negativnu brojku prirodnog prirasta imalo 28 gradova, prošle ih je godine bilo čak 37.

Solin i Dugo Selo jedina su dva grada koja su uspjela održati prošlogodišnju razinu i razliku u broju rođenih i umrlih – Solin je u 2020. godini imao 55 rođenih više nego umrlih, a prošle godine – 56. Dugo Selo ostalo je, pak, na brojki od 6 više rođenih nego umrlih.

Za razliku od 2020. u kojoj su imali 46 više rođenih nego umrlih, u Metkoviću su prošle godine imali tek 9 više rođenih nego umrlih, dok je Vrgorac napravio skok i iz minusa od 32 više umrlih nego rođenih u 2020. preskočio u plus od 7 više rođenih nego umrlih u prošloj godini.

Dugo Selo: Grad budućnosti za mlade obitelji

Grad Dugo Selo u prošloj je godini uspio zadržati istu razinu prirodnog prirasta, a imaju i više rođenih beba (4) nego godinu ranije. Iz gradske uprave komentiraju kako čine sve za poboljšanje uvjeta života, što je rezultiralo prepoznavanjem Dugog Sela kao pogodne lokacije za život. ‘Zato se u gradu traži stan više, sve stambene jedinice rasprodane su prije završetka gradnje , rastemo iz dana u dan  i s veseljem činimo sve da Dugo Selo bude prepoznato kao grad budućnosti  za mlade obitelji’, kaže nam zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić.

Također, navodi i dobru prometnu povezanost sa Zagrebom ( 20 min. vlakom), blizinu autoceste, prostorno plansku dokumentaciju koja omogućava investitorima izgradnju višestambenih  zgrada, preko 280 milijuna kuna izdvajanja za poboljšanje infrastrukture ( voda i kanalizacija), kilometre novoasfaltiranih ulica…

Što se, pak, konkretnih demografskih mjera tiče, u Dugom Selu za djecu i mlade na godišnjoj izdvajaju preko 28 milijuna kuna kroz razne programe.

Osim naknada za bebe, sufinanciraju, tako, boravak djece u privatnim vrtićima a upravo ovih dana su povećali iznos sufinanciranja za 150 kuna po djetetu (1.450 kn) kako bi izjednačili cijenu privatnih i gradskih vrtića za svu djecu. Osim toga, sufinanciraju i boravak djece u vrtićima izvan Dugog Sela. Samo za sufinanciranje cijene vrtića u ovoj je godini osigurano 4,8 milijuna kuna.

Od ove godine Grad sufinancira i logopedske tretmane za djecu kojoj je to potrebno, kao i posebne programe odgoja i obrazovanja u Poliklinici Suvag. Jedan su od rijetkih gradova koji roditeljima sufinanciraju nabavku dječje hrane za dojenčad.

Grad Dugo Selo, nadalje, osigurava besplatnu školsku prehranu za učenike iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, produženi boravak u školi, dodatni prijevoz učenika koji pohađaju izbornu nastavu njemačkog i informatike, program rane intervencije i pružanja psihosocijalne pomoći, školu u prirodi, odnosno obuku neplivača, nabavku radnih bilježnica i drugih školskih materijala…. Jedan su od rijetkih gradova koji pokrivaju troškove nabavke udžbenika za srednjoškolce, za što su ove godine osigurali 200 tisuća kuna.

Dijele stipendije učenicima i studentima i za njih su ove godine osigurali gotovo 600 tisuća kuna, a uz to dijele i sportske stipendije. Sufinanciraju, nadalje, prijevoz učenika i studenata, a socijalno ugroženoj djeci osiguravaju ljetovanje u Velom Lošinju.

vitalni indeks prirodni prirast2

izvor: www. gradonacelnik.hr