S ciljem očuvanja i promocije tradicionalnih jela posavsko-prigorskog kraja, održala se 17. i 18. rujna osma međunarodna kulturno-gastronomska manifestacija „Stara jela z Dugoga Sela“, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta, Grada Dugog Sela, Turističke zajednice te pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije.

Nakon što je prošlogodišnja manifestacija otkazana zbog COVID-19 epidemije, ove je godine održana u Perivoju I. B. Mažuranić i na prostoru ispred Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. „Prošle je godine, zbog epidemiološke situacije, nismo mogli održati. Pretprošla je bila fenomenalna, s iznimnom posjećenošću. Ova je nešto skromnija, ali ljudi su jedva dočekali da pokažu ono što imaju, da pokažu svoje narodne nošnje, svoje zanate, proizvode i svoja tradicionalna jela“, rekao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Bogati kulturni program započeo je u petak otvaranjem izložbe radova umjetnika s 20. likovnih susreta Zagrebačke županije u velikoj sali Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. Iako se zbog kiše do zadnjeg trenutka strepilo, veliki koncert Ivana Zaka ispred zgrade POU Dugo Selo, ipak je održan.

Centralni događaj bio je drugog dana u subotu 18. rujna. Tradicionalnu manifestaciju otvorio je gradonačelnik Nenad Panian,  uz ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo Nenada Haleuša Malog.

Dugo Selo posjetili su izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića Velibor Mačkić, izaslanica župana Zagrebačke županije i direktorica županijske TZ Ivana Alilović, gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, gradonačelnik Sv. Ivana Zeline Hrvoje Košćec, načelnik Općine Brckovljani Tihomir Đuras i predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Vinojčić, načelnik Općine Rugvica Mato Čičak i predsjednik rugvičkog Vijeća Nenad Jakšić, načelnica Općine Rakovec Brankica Benc te brojni drugi uzvanici. Kuburaši Sveta tri kralja iz Jakovlja uveličali su svečanost otvaranja kuburaškim pucanjem.

Dugoselci i njihovi gosti mogli su uživati u raznovrsnoj ponudi tradicionalnih jela i pića. KUD-ovi iz okolice i šire - Korana iz Slunja, Posavka Oborovo, OSS Lupoglav, Izvorna folklorna skupina Brčevec, Preporod i Rodna gruda predstavili su svoje nošnje i plesove. „Ovdje imamo jela iz cijeloga ovog kraja, jela iz cijele Bosne i Hercegovine, a prijašnjih godina smo mogli kušati jela iz Brazila, Amerike i iz Koreje, što daje ovoj manifestaciji međunarodno značenje. Iduće godine ćemo ponovno učiniti da manifestacija zasja u punom svom sjaju“, kazao je Panian.

Neki su isprobali neke nove sastojke dok su se neki držali tradicije u spremanju guske, a sve kako bi ove godine osvojili nagradu na gastro natjecanju. Stručni žiri predvodio je proslavljeni hrvatski kuhar i dragi dugoselski gost Tomislav Špiček. Ocjenjivale su se najbolje martinske guske, kao i najbolji domaći dugoselski kolači. Ove godine to su bile buhtle. „Danas su svi natjecatelji ispekli odlične guske. Mala primjedba je ta da dvije nisu bile dobro posoljene, perad se mora dobro zasoliti još dok je meso sirovo, jer naknadnog soljenja više nema. Jako sam zadovoljan i s guskama i s prilozima“, rekao je Špiček. „Prilikom ocjenjivanja bodovalo se kako je guska bila zapečena izvana, kako je začinjena i naravno kakvog je okusa. Kod pobjednika je presudilo to što je kožica bila nijansu tamnija i hrskavija“, objasnio je način ocjenjivanja Špiček.

Najbolju gusku s prilogom pripravila je ekipa KUD-a Brčevec, druga najukusnija guska bila je ona KUD-a Preporod iz Dugog Sela i trećeplasirana KUD-a Baničevec. „Žene iz Brčevca sudjeluju na svim manifestacijama gdje se prezentiraju tradicionalna hrana i kolači. Ovo nam je šesto sudjelovanje na manifestaciji „Stara jela z Dugoga Sela“. Tajna naše guske je u punjenju od jabuka. Guska je dan prije nasoljena i namazana s mašću kako bi meso malo otpustilo, a tijekom pečenja stalno se podljeva kako bi bila mekanija“, objasnile su tajnu najbolje pečene guske žene iz KUD-a Brčevec. Natjecatelje i publiku su tijekom ocjenjivanja zabavljali Gruntovčani Presvetli i Cinober - glumci KUD-a Gruntovec -Sigečko srce, a dobru atmosferu zadržali su i izvedbom svoje predstave „Proščenje“ i nastupom benda Gruntovec.

Stručni je žiri odučio da je najbolja buhtla ona Udruge SUH Dugo Selo. Drugo mjesto osvojio je KUD Preporod, a treće mjesto KUD Ogranak Seljačke sloge Lupoglav.

Nagrađeni su i najljepše uređeni štandovi. Prvo mjesto pripalo je GI D(r)ugo Selo, drugo KUD-u Preporod, a treće KUD-u Baničevec.

Osim u ukusnoj hrani i dobroj kapljici, posjetitelji su mogli obići i sajmeni dio manifestacije, na kojem se predstavilo tridesetak OPG-ova, obrta, udruga sa svojim proizvodima.

Organizatori nisu zaboravili ni na najmlađe posjetitelje te su održane edukativno-zabavne igraonice: izvodili su se razni pokusi na radionici prirodnih znanosti HOKUS-POKUS; „Kako su se nekad djeca igrala“ pokazale su voditeljice Igraonice Miki Maus; zabavno je bilo na radionici izrade strašila od slame. Također, klince je razveselila i predstava „Vuk i sedam kozlića“ scene I.B.Mažuranić. Tko je htio mogao se provozati kočijom, a predvečer se uživalo uz dugoselske pečenike –  kukuruzu pečenom na otvorenoj vatri.

Za uspješno finale još jednih Starih jela, za posjetitelje je svirao Tamburaški sastav „Satir“. 

Fotografije pogledajte OVDJE