Nikola Tominac, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dugog Sela komentira trenutno epidemiološko stanje na području Dugog Sela:

 

"U Hrvatskoj se sve više širi zaraza izazvana delta sojem koronavirusa pa tako i u našoj sredini. U posljednja tri tjedna imamo značajan porast novooboljelih s daljnjom tendencijom naglog porasta, osobito osoba na bolničkom liječenju i respiratorima, navodi načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dugog Sela Nikola Tominac. Zbog toga dolazi do ogromnih opterećenja bolničkog sustava ali i blokadom značajnog dijela gospodarstva što negativno utječe na funkcioniranje svih sustava. Treba napomenuti da je sredinom kolovoza na bolničkom liječenju na državnoj razini bilo oko 190 oboljelih, a sada je taj broj blizu 700! Na respiratoru je broj osoba povećan više od četiri puta: 20 na 85! Pojavljuju se posljedice i na psihološko zdravlje građana tako da veći broj ljudi traži pomoć zbog anksioznosti i depresije, posebice među djecom i mladima. Škole za sada rade s manjim organizacijskim problemima uz reduciranje samo onih učenika koji su oboljeli. Ali je pitanje do kada će moći izdržati takav tempo.

O složenosti stanja najbolje govore brojke: krajem kolovoza i prvog tjedna rujna imali smo na području Grada Dugog Sela prosječna dnevna oboljenja 4,42 osobe i uz blagi rast - 5,42 novooboljela - to se nastavilo do sredine rujna. Nagli skok imamo u tjednu od 12. do 19. rujna kada je broj novoboljelih došao do 8,14. Zabrinjava podatak da obolijeva uglavnom mlađa populacija koja je najviše mobilna. Najviše je novooboljelih trenutno u školama i vrtićima, ali ima pojave i u sportskim klubovima. I nadalje ima pojave zaraza na nekontroliranim okupljanjima i zabavama na kojima se ne poštuju propisane zaštitne mjere i necijepljenje. Iako je standardna reakcija mnogih europskih država u ovakvim situacijama uvođenje novih restrikcija, kod nas je još uvijek na snazi relativno „opušteni" model. Nažalost, značajan dio naših građana je poznat po tome da ne vjeruje svojim vlastima i institucijama, koje, pak, očekuju njihovu maksimalnu podršku u rješavanju pojedinih aktivnosti i pokušavaju naći izlaze iz ove složene situacije. Zbog takvog odnosa broj procijepljenih je ispod plana što se osjeća po naglom broju novooboljelih ali i iznadprosječnim smrtnim posljedicama po kojima smo pri europskom vrhu.

Uz poštivanje svih propisanih mjera odobrili smo i odobravamo održavanje brojnih sportskih i kulturnih manifestacija na području grada na kojima do sada nije bilo pojave zaraze. To je dokaz da su organizatori i sudionici poštivali sve propisane mjere. Tako ćemo nastaviti i dalje sve dok nam zdravstvene mogućnosti to budu omogućavale. Time se brinemo i o psihološkom zdravlju naših sugrađana jer ne želimo biti do kraja zatvoren sustav. Apeliramo na naše sugrađane da se cijepe i da poštivaju propisane mjere zaštite. Jedino na taj način možemo pomoći sebi, ali i zaštititi drugih“, kazao je načelnik dugoselskog SCZ Nikola Tominac.