________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

U sklopu 13. po redu Međunarodnog festivala klasične glazbe koji u našem Gradu organizira Glazbena škola Dugo Selo sinoć je održan prvi od tri koncerata. Koncert dua Renate Penezić na flauti i Zrinke Ivančić-Cikojević na klaviru na najljepši način je otvorio Festival, a svojim izvedbama oduševile su dugoselski publiku tako da su u dva navrata izvele dodatke na „bis“. Njihov program sadržavao je „Tu Alma y la mia“ za flautu i klavir D. Palanovića, „Sonatu“ za flautu i klavir F. Poulenca, "Sonatinu“ za flautu i klavir B. Šipuša te djelo domaćina, ravnatelja, Glazbene škole Dugo Selo dr.sc.prof. Darija Cebića „Rhapsody No. 1“ za flautu solo koja je ujedno po prvi puta izvedena u Hrvatskoj.

 

Renata Penezić jedna je od najistaknutijih hrvatskih glazbenih umjetnica. Diplomirala je 1993. na Glazbenoj akademiji u Ljubljani (Slovenija) u klasi prof. Feđe Rupela. Dobitnica je više nagrada na državnim natjecanjima u Hrvatskoj i Sloveniji. Već kao studentica postaje solo flautistica Zagrebačke filharmonije, što joj daje priliku raditi s brojnim poznatim hrvatskim i inozemnim umjetnicima. Kao njemačka stipendistica Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) završila je poslijediplomski studij na prestižnoj Hochschule für Musik u Kölnu u klasi renomiranog solista i pedagoga prof. Andrasa Adorjana.  Uspješnu akademsku karijeru razvija na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu gdje djeluje kao naslovni redovni profesor flaute. Repertoar Renate Penezić vrlo je širok i obuhvaća glazbu od renesanse do najsuvremenijih skladbi solističkog, komornog i orkestralnog repertoara. Osim kao solo flautistica Zagrebačke filharmonije, razvila je bogatu komornu glazbenu aktivnost svirajući s poznatim hrvatskim i inozemnim umjetnicima i ansamblima. Nastupala je na uglednim međunarodnim festivalima u Hrvatskoj (Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Varaždinski barokni festival i dr.). Snimila je nekoliko CD-a, a jedan od njih (Božićni koncert) osvojio je hrvatsku godišnju nagradu Porin 2006. godine te je dobitnica nagrade „Milka Trnina“ za 2008. godinu. Redovito snima za Hrvatski radio. Neki od vodećih hrvatskih skladatelja napisali su joj i posvetili svoje skladbe za flautu. 

Zrinka Ivančić-Cikojević jedna je od najdarovitijih hrvatskih glazbenika mlađe generacije. Laureatkinja je brojnih domaćih i internacionalnih natjecanja koja su joj donijela nastupe na prestižnim glazbenim festivalima diljem Europe, zapažene recitale kojima je privukla pažnju kritike i publike. Nastupala je kao solistica uz pratnju svih značajnijih hrvatskih orkestara i ansambala. Posljednjih nekoliko godina profilirala se kao vrsna komorna glazbenica i surađuje s najboljim domaćim i inozemnim solistima. Glazbenu naobrazbu započinje već s pet godina u Zagrebu, gdje maturira i završava srednju glazbenu školu u razredu profesorice Blanke Podreke. Nakon završetka studija klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Damira Sekošana, završava i magisterij u klasi prof. Vladimira Krpana te nastavlja usavršavanje u Italiji u klasi prof. Franca Scale. Dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Nagrade "Ferdo Livadić", Nagrade "Darko Lukić'' te prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima u Moncalieriju i San Bartolomeu. Snimala je za Hrvatski radio, za Croatia Records te u nekoliko navrata sudjelovala u glazbenim programima Hrvatske televizije. Od 2007. godine umjetnička je suradnica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Program Međunarodnog festivala klasične glazbe u Glazbenoj školi nastavit će se sutra, 18. svibnja, koncertom banda MUSICHEADS i zbora Glazbene škole Dugo Selo s početkom u 19 sati. Program koncerta obuhvaća klasičnu, ali i rock, pop glazbu kao što je Gibonni, Prljavo kazalište, Parni valjak, Vangelis, D. Cebić, J. S. Bach itd. Za posjetitelje osiguran je besplatan sladoled „Jagode i čokolada”.

I.G.O.

 

  • 11
  • 22
  • 33
  • 44