Članice školske zadruge Martinovac iz OŠ „Ivan Benković“ i školske zadruge Flora iz OŠ Stjepana Radića iz Božjakovine sudjelovale su proteklog vikenda u projektu Međužupanijske suradnje učeničkih zadruga Zagrebačke županije, a kako im je bilo opisuju za naše čitatelje u svom izvještaju

U organizaciji Darinke Balen, tajnice Podružnice učeničkih zadruga Zagrebačke županije, ovogodišnji projekt Međužupanijske suradnje učeničkih zadruga Zagrebačke županije se realizirao u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Učenice 7.r, Marija Anđela Ćurak i Katja Grgošić iz OŠ „Ivan Benković“ s voditeljicom Sofijom Štefanac Klobučar i učenice 8.r., Lucija Čavar i Nikolina Božić iz OŠ Stjepana Radića s voditeljicom Marijom Slišković bile su proteklog vikenda dio velikog projekta kao skupina od 34 učenika i članova učeničkih zadruga iz 15 osnovnih škola i 2 srednje škole Zagrebačke županije te 17 voditelja.

Od smještaja u Garešnici i obilasku OŠ Garešnica u pratnji njihova ravnatelja Slavena Marenića te sudjelovanju u dvije radionice u prostorima škole preko obilaska Ždralovog grada - grada Daruvara u kojem su imale priliku vidjeti stablo Ginko biloba - Europskog stabla godine 2019. do odlaska u Planinarski dom Petrov vrh i uspon na sam Petrov vrh (614 m) koji se nalazi na obroncima zapadnog Papuka - i to sve već prvi dan realizacije projekta.

Drugi dan projekta je uključivao jutarnji obilazak Prvog hotela za pčele u našoj domovini, smještenog na idiličnom pčelinjaku na rubu grada Garešnice u vlasništvu OPG-a Balja. Uslijedio je potom obilazak Kaniške Ive, edukativnog punkta Poilovlja u kojem su zadrugari upoznali biljni i životinjski svijet toga dijela, pecajući ribe i promatrajući ptice profesionalnim dalekozorima. U poslijepodnevnim satima su posjetili Kulturni centar Mato Lovrak u Velikom Grđevcu i obišli edukativne staze obližnje šume.

Treći dan, dan povratka su iskoristili za obilazak ranča Letec u dolini rijeke Česme, na kojem su ih dočekale koze i jeleni te priča voditelja ranča o prirodnom uzgoju jelena, proizvodnji pirovog brašna, kozjeg sira i sl.

Učenice su u vrlo intenzivnom hodogramu aktivnosti ipak ostvarile prijateljske kontakte sa svim ostalim zadrugarima uključenih u ovaj projekt kao što i priliči, a ponajviše su se međusobno družile jer su dobrosusjedski odnosi najvažniji!

                                                                                    Tekst i fotografije: Sofija Štefanac Klobučar

  • f0f0
  • f1f1
  • f2f2
  • f3f3