„Naše Dugo Selo ima bogatu prošlost, tradiciju kojom se možemo samo ponositi i svima je pokazivati. Bezbroj je načina kako to učiniti, kako sačuvati i otrgnuti od zaborava naše običaje i navade. Pisanom riječi, fotografijom, predmetom…“, kaže nam Peggy Malbaša koja je to odlučila napraviti izradom etno suvenira od komušine.

Upravo očuvanje baštine vodi dugoselsku kreativku u izradi figura od ovog prirodnog materijala, a koje su već našle put do srca brojnih Dugoselaca i njihovih gostiju. Uvijek je nešto stvarala, skupljala, čuvala. Ideja da koristi lišće kukuruza došla je slučajno. Zahtjevan je to, ali i zahvalan materijal. U umjetničkom izražavanju uvelike se oslanja na znanja stečena školovanjem dijelom u primijenjenoj, dijelom u građevinskoj školi.

Preko dana radi u svojoj željeznariji, navečer njena radna soba postaje umjetnički atelje. Okružena s mnoštvom antikviteta i kolekcijom starih fotografija, većinom obiteljskih portreta, stvara figurice i makete s daškom prošlosti - podsjetnik na nekadašnji život u dugoselskom kraju. Minijature su vrhunske izrade. Svakim danom sve je manje mjesta na policama, u kolekciji je trenutno 150 figura.

"Jednostavno, inspiracija ne prestaje. Kad pomislim da sam završila i da je to dovoljno za izložbu, ponovno se nečeg sjetim i počnem raditi. Ovo naše područje neiscrpan je izvor inspiracije. Folkloraši, rad u vinogradu, stari zanati, obitelj okupljena oko ognjišta, jaslice... ", pojašnjava nam Peggy dok nam u ugodnoj atmosferi pokazuje svoje uratke. I sve to, ne smijemo ih nikako zaboraviti spomenuti s obzirom na njen aktivizam za prava životinja i volontiranje, pod budnim očima njena dva psa Vilme i Pere. Oboje su spašeni iz azila.

Izrađuje i male uporabne predmeti i građevine poput kule Draškovića i starih hiža.  U pripremi je izrada stare crkve sv. Martina, tog prepoznatljivog dugoselskog simbola. Uz komušinu, kukuruznu svilu i drvo, često u šetnjama prirodom nalazi žirove, orahe, češere i sve to vješto ukomponira u svoju viziju. Kako bi dodala živosti, pogotovo kod izrade nošnji, koristi akrilne boje.

"Sada sam već brža u izradi, ali treba dosta vremena. Nisam to prije radila, tehniku sam naučila gledajući izradu na internetu. Malo sam istraživala i složila svoju konstrukciju kako bih što više dobila od komušine i kako bi figurica bila stabilnija. Materijal zahtjeva dobru pripremu jer se brzo suši", otkriva Peggy.

Pažnju pridaje detaljima, njene figure odlikuje skulpturalnost i estetika šarma. Primjerice, jasno se vide nabori na nošnjama i rukavima. "Ovaj rad jako smiruje, čovjek zaboravi na sve. Želja mi je sve izložiti, izložba je u planu. Kao i svi, nadam se skoroj boljoj epidemiološkoj situaciji. Osim toga, želim potaknuti ljude da stvaraju, ovdje živi puno kreativaca, da imamo svoje rukotvorine koje možemo prezentirati našim gostima, nešto u čemu će se vidjeti dugoselski duh i vratiti zagubljeni identitet našeg lijepog grada. Bilo bi dobro i održavanje radionica, kako za djecu tako i za odrasle", dodaje.

Nada se suradnji s udrugama. Donirala je dvije lutke od komušine za kućicu KUD-a „Preporod“ u Perivoju grofa Draškovića. Neupitni čuvari dugoselske kulturne baštine sudjelovali su sa dvije nošnje na izložbi u Crvenom križu.

Također, neumorno skuplja starine. Jedan dio njenog fundusa bio je izložen 2018. godine prilikom promocije knjige „Šaškovec - preci i potomci“ D.Pjevac i I.Šuteja. "Jako nam nedostaje galerijskog prostora. Puno dugoselskih obitelji čuva svoju baštinu, lijepo bi bilo kad bi se našao neki adekvatan prostor za izlaganje, bio bi to prekrasan prikaz nekadašnjeg života", predlaže.

Među stvarima koje čuva izdvaja citru iz 1920. godine kao i mnoštvo starih fotografija. Podršku joj daju obitelj i prijatelji.

Njeno Dugo Selo u malom svakako zaslužuje biti prezentirano široj javnosti. Puna ideja i vođena ljubavlju prema svom gradu, Peggy Malbaša uskoro kreće u realizaciju novog projekta – šivanju torbi od domaćeg platna s prigodnim napisima i pravim, starinskim vezom. Vjerujemo kako će i taj pothvat naći svoje poklonike. 

Ana-Marija Šprihal

Do izložbe, jedan mali dio etno suvenira od komušine možete pogledati u našoj foto galeriji

 • peggym0_1peggym0_1
 • peggym0_2peggym0_2
 • peggym1peggym1
 • peggym10peggym10
 • peggym11peggym11
 • peggym12peggym12
 • peggym13peggym13
 • peggym14peggym14
 • peggym16peggym16
 • peggym17peggym17
 • peggym2peggym2
 • peggym3peggym3
 • peggym4peggym4
 • peggym5peggym5
 • peggym6peggym6
 • peggym7peggym7
 • peggym8peggym8
 • peggym9peggym9