Prvi dan Velikoga tjedna - Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, u Katoličkoj Crkvi slavi se kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama. Ove godine, zbog pandemije COVID-19, brojni vjernici slave je u krugu obitelji i pozvani su prepoznati i njegovati ljepotu obiteljske molitve.

Nema posvete maslinovih grančica, mise se u župama na našem području održavaju bez naroda u crkvi. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će na Cvjetnicu u nedjelju 5. travnja 2020. godine euharistijsko slavlje u 10 sati u crkvi Tijela Kristova u zagrebačkom naselju Sopot. Prijenos svete mise Cvjetnice izravno će prenositi HTV1 i HR1.

Sukladno obavijesti o liturgijskim slavljima u Velikome tjednu na početku misnog slavlja kardinal Bozanić blagoslovit će nekoliko maslinovih grančica na spomen Isusovog ulaska u Jeruzalem. Zbog okolnosti koje živimo te poštivanja odredaba Stožera civilne zaštite vjernici se pozivaju da ne nabavljaju maslinove, palmine ili druge cvjetne grančice. Ukoliko ih već imaju u svojim domovima ili okućnicama neka ih postave na prikladno mjesto kao znak proslave Cvjetnice u obitelji – „kućnoj crkvi“, priopćavaju iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Najveći kršćanski blagdan Uskrs također će se slaviti u obiteljskom krugu. „Glede eventualnog blagoslivljanja jela za Uskrs, ovime se ovlašćuje roditelje (oca ili majku), predstojnicu ili predstojnika kuće, da u svojim kućama, nakon zajedničke molitve Očenaš, zazove Božji blagoslov, a župnici i drugi svećenici će nakon Euharistije u crkvi moliti blagoslov za sve“, istaknuo je kardinal Josip Bozanić u pastoralnim smjernicama koje je dao vjernicima 2 .travnja. Također izostavlja se škropljenje blagoslovljenom vodom jer je dovoljna molitva i znamenovanje križem.amš

Više u tekstu https://www.dugoselska-kronika.hr/index.php/zagrabacka-zupanija/8570-kardinal-josip-bozanic-uoci-velikog-tjedna-dao-pastoralne-smjernice-vjernicima