Sutra, 15, kolovoza, je blagdan Velike Gospe, a brojni hodočasnici uputili su se pješice prema hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. Neke od njih moglo se vidjeti i na dugoselskim ulicama. Kako na nekim prometnicama nema pješačkih staza pozivamo sudionike u prometu na poseban oprez, posebno u večernjim i noćnim satima.

Među hodočasnicima su i oni iz Sisačko-moslavačke županije kojima već dugi niz godina gostoprimstvo pruža Željko Muškon iz Leprovice. Nakon okrjepe i osvježenja nastavali su put prema najvećem nacionalnom marijanskom svetištu u Hrvatskoj gdje će se pridružiti brojnim vjernicima. Ovogodišnja proslava blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo održat će se uz stroge epidemiološke mjere. Misna slavlja održavat će se isključivo na otvorenom, procesije samo za svećenike i bez puka, ispovijedi na otvorenom i u dezinficiranim ispovjedaonicama… U petak 14. kolovoza, u predvečerje Svetkovine od 20.30 sati na rasporedu je procesija sa svijećama, a u 22.00 sveta misa. Na samu svetkovinu u subotu, mise su u 6, 7.30, 9, 11, 16, 18 i 20 sati, a sve svete mise održavat će se u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca. Misu u 11 sati predvodi kardinal Josip Bozanić.

U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, u teškim vremenima narod ju je molio za pomoć. Pouzdajući se u njezin nebeski zagovor častili su je iz zahvalnosti kao "kraljicu Hrvata". Kroz povijest zazivali su je i "fidelissima advocata Croatiae" (najvjernija odvjetnica Hrvata).

Vjerovanje u Marijino uznesenje na nebo prisutno je u narodu od prvih kršćanskih vremena, a u Katoličkoj crkvi dogmom ga je proglasio papa Pio XII. 1950. godine te potvrdio Drugi vatikanski koncil. Svoje prvo najveće slavlje Marija Bistrica je doživjela 15. kolovoza 1971. godine kada je u njoj održan XIII. međunarodni marijanski kongres. Biskupi su te godine svetište proglasili Hrvatskim nacionalnim svetištem Majke Božje Bistričke.amš

foto Hodočasnici/DK