________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

U dugoselskoj Gradskoj vijećnici danas je održana tribina koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rada. Teme su bile predavanje o Domovinskom ratu 1991.godine na području bivše općine Dugo Selo (danas Grad Dugo Selo te Općine Brckovljani i Rugvica) te potpisivanje inicijative za datum obilježavanja Dana hrvatskih branitelja sva tri JLS-a  - izabran je 14.rujna.

 

Sudjelovali su predstavnici udruga Hrvatski vitezovi, Crne mambe, HVIDR-a, udruge udovice i roditelji poginulih branitelja s područja sve tri jedinice lokalne samouprave. Predavači su bili general Vlado Šindler, brigadir Stjepan Bertek te pukovnik Nikola Tominac. Također, potpisan je zajednički dokument ovih udruga za pokretanje inicijative za uspostavljanje Dana hrvatskih branitelja za područje Brckovljana, Dugog Sela i Rugvice koji bi se obilježavao 14.rujna. To je datum kad je bila mirna predaja vojnog skladišta Prečec, kao i predaje Doma JNA, zgrade u kojoj je danas smještena Glazbena škola Dugo Selo te opće mobilizacije.

Kako je kazao Bertek, taj je datum nepravedno marginaliziran jer nije bilo sukoba i sačuvani su ljudski životi te nije bilo posljedica za lokalno stanovništvo. Važno je da se nove generacije podsjete na te dane 91' godine i kako je današnja sloboda stečena krvlju.

Bilo bi dobra da se ovakve aktivnosti i tribine održavaju i sljedeće godine sa širom publikom, kako bi se upoznali s ratnim zbivanjima koja je dovela do pobjede i da sigurnost Hrvatske ostane u sigurnim rukama, poručio je Šindler. Podsjetio je kako je ovdje djelovala 2. gardijska brigada „Gromovi“ koji su boravili u dugoselskoj vojarni 32 godine čime imaju neraskidivu vezu s Dugim Selom i ovim područjem. U svibnju je u KIC-u održano i svečano obilježavanje 32. obljetnice ustrojavanja „Gromova“, u suorganizaciji Grada Dugog Sela.

Nikola Tominac govorio je o tim složenim vremenima kada je započinjao rat i kada je bez oružja trebalo organizirati obranu, spriječiti otuđenje tehnike i sačuvati ljude od krvavog scenarija.

Mnogo je važnih datuma Domovinskog rata, bitno je ostaviti informacije o zbivanjima na ovom području,educirati mlade generacije stručnim predavanjima, uputiti zahvalu onima koji su položili živote na oltar Domovine, oni koju su izgubili zdravlje, a danas rade na tome da se ne zaboravi, naglasio je Damir Mesić.

Potpisani prijedlog inicijative za obilježavanje Dana hrvatskih branitelja s područja bivše općine Dugo Selo poslat će na razmatranje Gradu te Općinama.amš

  • f1f1
  • f2f2
  • f3f3
  • f4f4
  • f5f5
  • f6f6
  • f7f7