________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

OBRAZOVANJE u školskoj godini 2025./2026.

vrticanci skolarci odrasli

Dugoselska slastičarnica Jagode i čokolada postala je prvi ugostiteljski objekt na području grada Dugog Sela koji ponosno nosi oznaku „Okusi tradicije zagrebačkog kraja“, čime se pridružila manifestaciji „Dani okusa hrvatske tradicije“. Ova nacionalna gastronomska manifestacija, koja se ove godine održava po peti put, traje od danas, 14. studenog do 1. prosinca, a uključuje i regionalni projekt „Dani okusa zagrebačkog kraja“.

Tijekom više od dva tjedna, najbolji restorani u okolici Zagreba – njih desetak – predstavit će bogatstvo domaće kuhinje kroz pažljivo osmišljene menije od tri slijeda, pripremljene s autentičnim i lokalnim namirnicama. U toj ponudi svoje posebno mjesto zauzima i Jagode i čokolada, poznata slastičarnica koja već godinama njeguje tradicijske slastičarske recepte.

Dva menija, dvije lokacije – tradicija na tanjuru

Slastičarnica je za manifestaciju pripremila dva posebna menija. Na prvoj lokaciji posjetiteljima su ponuđeni kuhano vino, Dugoselska torta i dva išlera, dok je na lokaciji gdje se ne poslužuje alkohol pripremljen izbor koji uključuje fini čaj, tradicionalnu Doboš tortu te dva lincera. Vlasnik slastičarnice Dominik Vršić s ponosom je predstavio bogatu ponudu koja se oslanja na stare recepture. 

„Naša šira ponuda obuhvaća niz tradicijskih specijaliteta i slastica. Izdvojio bih Martinsku tortu koju pripremamo s kuhanim vinom i muškatom, s korama od badema, lješnjaka, oraha i grožđica, te kremom kuhanom na pari. Tu su i Međimurska gibanica, templarski kolačići i mnogo toga drugog“, istaknuo je Vršić, dodavši kako mu priznanje daje „još više vjetra u leđa“ da nastavi rad temeljiti na iskonskim recepturama i tradiciji.

Priznanje uz podršku lokalne zajednice

Na današnjoj simboličnoj predaji oznake prisustvovali su gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, njegov zamjenik Kruno Blažinović, direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović, direktorica TZ Dugo Selo Karmela Vukov Colić te voditelj projekta Okusi Hrvatske tradicije, Borislav Šimenc. Gradonačelnik Panian posebno je istaknuo važnost očuvanja lokalnih okusa.

„Vratili smo tradiciju fine hrane i starih okusa. Dugoselska torta s kruškovcem i makom nešto je prefino. Time se grad vraća u prošlost, ali s pogledom u budućnost“, poručio je Panian, pozvavši građane da posjete slastičarnicu tijekom manifestacije.

„Servirana tradicija na tanjuru“

Direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović naglasila je kako će idućeg tjedna u devet županijskih restorana biti doslovno „servirana tradicija na tanjuru“.

„Nematerijalna kulturna baština jedan je od važnih motiva dolaska turista. U kombinaciji s enogastronomijom i popularnim cijenama, interes je još veći. ‘Jagode i čokolada’ donose slatku priču Dugog Sela, ali i cijele Zagrebačke županije“, istaknula je Alilović, dodajući kako županija, s više od 16.000 OPG-ova, prednjači u domaćoj i autohtonoj gastronomskoj ponudi te će i ubuduće razvijati aktivnosti koje povezuju turizam i lokalnu hranu.

Sedam godina projekta „Dani okusa hrvatske tradicije“

Projekt je započeo prije sedam godina u suradnji turističkih zajednica i ugostitelja iz nekoliko županija, a danas okuplja 14 županija i čak 163 ugostiteljska objekta. Voditelj projekta Borislav Šimenc naglasio je kako je cilj uvijek bio valorizirati hrvatsku kulinarsku baštinu i vratiti je na stolove.

„Ako i jedan objekt uvede jedno novo tradicijsko jelo, to je veliki uspjeh. A danas restorani imaju po pet do šest takvih jela – to je snažan napredak“, zaključio je Šimenc.  I.G.O.

 

  • 11
  • 1010
  • 1111
  • 1212
  • 22
  • 33
  • 44
  • 55
  • 66
  • 77
  • 88
  • 99