U sklopu ekološko-volonterskog projekta pošumljavanja Hrvatske „Zasadi s HPB-om“ koji Hrvatska poštanska banka provodi u suradnji s Hrvatskim šumama tijekom prosinca 2021. i siječnja 2022. godine organizirat će se sadnja 30.000 sadnica drveća u 7 županija diljem Hrvatske uključujući kontinentalni i priobalni dio zemlje.

Među obuhvaćenim područjima je i područje Dugog Sela gdje planirana sadnja hrasta lužnjaka u svrhu vraćanja staništa autohtonim i visoko vrijednim vrstama. Ostala kontinentalna područja gdje se planira sadnja hrasta lužnjaka je područje Osijeka, Karlovca, Bjelovara i Nove Gradiške, dok u priobalnom području, Biograda, planirana je sadnja autohtone sadnice primorski bor i pinija, a u Istri, na području Buzeta sadnice bora i hrasta.

Projekt je inače pokrenula Hrvatska poštanska banka povodom obilježavanja svoje 30. obljetnice poslovanja u suradnji s Hrvatskim šumama, a provodi se kroz dvije faze. Prva faza projekta završava u ponedjeljak, 29. studenog 2021. do kad je moguće uplatiti donacije, a sredstva prikupljena na posebnom namjenskom računu u HPB-u bit će u cijelosti raspoređena za nabavku sadnica hrasta lužnjaka, primorskog i crnog bora te pinije, a račun zatvoren. U drugoj fazi slijedi sadnja sadnica koju će obavljati volonteri uz stručnu pomoć Hrvatskih šuma.   I.G.O.