________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ujutro 6. travnja 1941. godine nacistička Njemačka i njezini saveznici napali su Kraljevinu Jugoslaviju. Po uobičajenom receptu, u prvom valu su zrakoplovstvom nastojali uništiti što je više moguće komunikacija i prometnih čvorišta. Pri tome je danak platilo i naše Dugo Selo.

Njemačke „štuke“ su taj dan bombardirale Dugo Selo kao značajno željezničko čvorište. Svjedočenja govore da je u formaciji bilo petnaestak aviona, ali samo nekoliko njih je ispustilo bombe. Cilj je bila zgrada željezničkog kolodvora i vojna skladišta u blizini. Kolodvor je u potpunosti uništen, ali nekoliko bombi je palo preko puta skladišta i uništilo kuće Matije Gojaka i Tome Cevara. U bombardiranju su poginule četiri osobe: kotarski sudac Vladimir Kasumović, Andrija Smetko, Ivan Pravdić i Josip Potočki. Mnoštvo je stanovnika iduću noć u strahu provelo na Martin bregu. Sljedeća dva dana avioni su u nekoliko navrata nadlijetali Dugo Selo usput mitraljirajući vojnike i radnike koji su pokušali popraviti željezničku prugu.

Tako je započeo Drugi svjetski rat u našem kraju.