________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Teodor II. Drašković rođen je 25. travnja 1850. godine u Božjakovini. Sin je grofa Teodora I. Draškovića i Amalije pl. Tomeković. Kao virilist bio je zastupnik u Hrvatskom saboru i u zajedničkom ugarsko-hrvatskom saboru u Pešti. Njegovim gospodarskim djelovanjem Dugo Selo je dobilo vizuru pravog kotarskog mjesta: izgrađene su zgrade suda, kotara (danas Vodna zajednica), općine (danas bivši Dom zdravlja), park itd. Bio je kolator Župe sv. Martina i mnogo je pridonio izgradnji nove župne crkve u Dugom Selu.

God. 1882. dvije trećine svoga posjeda u dugoselskom kotaru prodaje, a najveći dio (buduće zemaljsko dobro u Božjakovini) kupuje zagrebački odvjetnik Ferdo Šaj. Teodor II. zadržao je posjede u neposrednoj blizini te u samom Dugom Selu. Njegova supruga Felicitas r. Romer (1848.-1928.) prva je predsjednica „Gospojinskog društva Crvenog križa“ u Dugom Selu, osnovanog 1889. Oboje su pokopani na groblju u Prozorju. Umro je u Pešti 30. lipnja 1930. godine.