________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Đuro Dubenik je rođen 18. travnja 1909. u Ivanić Gradu. Osnovnu je školu pohađao u Ivanić-Gradu, a učiteljsku završava u Čakovcu.

Kao vrlo mlad upoznaje se s raznim sportovima, ali zbog lošeg vida nije se time mogao baviti. Zato je kao učitelj brižno prenosio mladima svoja znanja o sportu i tjelovježbi. Učiteljuje u Vučevcima kod Đakova, u Breškoj Zelini, a 1949. Dolazi u Dugo Selo. Postaje tajnikom udruženja učitelja dugoselskog kotara. Osim u osnovnoj školi, učitelj je i u Školi učenika u privredi koje je i ravnatelj od 1959. do ukinuća 1963. Bio je voditelj Narodne knjižnice od 1949. sve do smrti i zaslužan je za uređenje fonda. Vršio je dužnost direktora Narodnog sveučilišta u Dugom Selu od 1961., a bio je i aktivan u KUD-u „Preporod“ gdje je bio na dužnosti tajnika. Velik je njegov doprinos razvoju sporta u Dugom Selu. God. 1955. osnivač je i prvi predsjednik rukometnog kluba, iduće godine sudjeluje u osnivanju šahovskog kluba. Godine 1965. utemeljuje stolnoteniski klub čiji je i predsjednik. Potpredsjednik je i utemeljitelj Sportskog društva Dugo Selo (tada „Jedinstvo“). Umro je u Dugom Selu 8. kolovoza 1972. godine.