________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vlada Republike Hrvatske proglasila je kraj epidemije koronavirusa na današnjoj sjednici

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je kako je odluka temeljena na spoznajama o bolesti i zaštiti zdravlja stanovništva. Istaknuo je kako više nema potrebe za epidemiološkim mjerama.

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) protekloga tjedna obznanila da pandemija koronavirusa više ne izaziva globalnu javnozdravstvenu zabrinutost, u Hrvatskoj se počelo raspravljati o proglašenju kraja epidemije. Nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predložio ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene postupak proglašenja kraja epidemije, o tome je odlučila Vlada na svojoj sjednici.

– Donosimo odluku o kraju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Važno je da iz ove velike zdravstvene ugroze, najveće pandemije u zadnjih 100 godina izvučemo pouke u suočavanjima s potencijalnim krizama ovog tipa. HZJZ će objaviti preporuke kako se ponašati u novim okolnostima u vezi covida-19, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodu današnje sjednice.

Ministar zdravstva Vili Beroš obrazložio je odluku o ukidanju stanja epidemije koronavirusa. Podsjetio je da je epidemija proglašena 11. ožujka 2020. godine, kako bi se pokrenule mjere zaštite zdravlja stanovništva.

Ova odluka bitna je i onima kojima je tijekom trajanja epidemije istekla valjanost osobnih dokumenata. Oni od danas imaju 30 dana za zamjenu sada nevažećih isprava.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH sugeriralo je u više navrata od početka godine građanima da već tada zamijene istekle osobne dokumente, odnosno podnesu zahtjev za izradu novih kako bi se izbjegle gužve.

Nakon proglašenja epidemije bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj 11. ožujka 2020. godine, a s ciljem smanjenja fizičkih kontakata te zaštite građana i službenika koji provode upravne postupke u policijskim upravama i postajama, Hrvatski sabor je 7. travnja iste godine izmijeno niz zakona. Zbog toga su se osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružni listovi čiji je rok važenja isticao za vrijeme trajanja epidemije i dalje smatrale valjanima u pravnom prometu unutar Republike Hrvatske, odnosno važenje im je produženo na najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.