Traminac Josipa Rajakovića iz Krašića, izborna berba prosušenih bobica, berba 2019., šampionsko je vino 54. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske, održane protekloga vikenda u Svetom Ivanu Zelini. Rajaković je za svoj traminac dobio i nagradu za najbolje ocijenjeno predikatno vino kontinentalne Hrvatske i šampionsko priznanje za najbolje ocijenjeno vino Zagrebačke županije.

Uz šampionski traminac, Josip Rajaković je dobio i nagradu za najbolje ocijenjeno pjenušavo vino Zagrebačke županije - pjenušac Grünwald Lucija, berba 2020. - i nagradu za najbolje ocijenjeno vino iz posljednje godine berbe - izborna berba prosušenih bobica traminca. Najbolje ocijenjeno bijelo mirno suho vino Zagrebačke županije je graševina Andrije Korenike iz Vrbovca, berba 2021., najbolje ocijenjeno bijelo mirno vino s ostatkom šećera traminac Borisa Mahača iz Dugog Sela, berba 2021., a najbolje ocijenjeno crno vino cabernet sauvignon OPG-a Vina Župančić iz Samobora, berba 2019. Nagrade najuspješnijim vinarima Zagrebačke županije uručili su pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković i zamjenik župana Damir Tomljenović.

Na ovogodišnjoj izložbi ocijenjena su 374 vina. Najviše je bilo graševina. 

„Ako na nešto možemo biti ponosni, to su naši vinari. Ponosni smo na njihovo napredovanje i sve kvalitetnija vina. Sve ono što smo u njih uložili višestruko su vratili. Našim mjerama pratimo ih kroz sve faze njihove proizvodnje“, rekao je Tomljenović, dodavši da se i mjerama Županije i resornoga ministarstva potiču mladi ljudi da ostanu na ruralnom prostoru i nastave razvijati vinogradarstvo i vinarstvo.

Nagradu „Ljerka Habuzin“ za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte kraljevina primila je Vinarija Puhelek-Purek, dok je nagrada za doprinos razvoju ekološkog vinogradarstva uručena OPG-u Ivana Antuna Čegeca, za zweigelt berbe 2021.

izvor: www.zagrebacka-zupanija.hr 

 

Boris Mahač nagrada vinara1 Boris Mahač nagrada vinara2