Za zgradu bivšeg Općinskog suda Dugo Selo, zajedno s pripadajućem okolnim zemljištem u vlasništvu obitelji Drašković, kategoriziranu od Ministarstva kulture kao kulturno dobro nakon sinoćnje iscrpne rasprave gradskih vijećnika većinom glasova donijeta je odluka o kupnji spomenute nekretnine procijenjene vrijednosti 8.850.000 kuna.

Grad Dugo Selo iznos će isplaćivati u četiri obroka – prvi obrok od 2.250.000 kuna isplaćuje se u roku osam dana od dana sklapanja ugovora, a preostale rate, svaka u iznosu od 2,2 milijuna kuna najkasnije po proteku jedne godine od uplate prethodnog obroka.

Ne dovodeći u pitanje povijesnu i kulturnu vrijednost zgrade, vijećnik Siniša Kljajić ipak dovodi u pitanje tržišnu vrijednost smatrajući da je procjenu trebao učiniti vještak angažiran od strane Grada. „Nalaz je utvrdio da je zgrada izgrađena 1868. godine i sama po sebi je u relativno dobrom stanju, nema oštećenja, krovište je nedavno obnovljeno. Ona ne vrijedi te novce. Procjena je rađena na temelju vrijednosti nedavno prodanih novostambenih nekretnina u gradu, u centru grada, a cijene tih nekretnina kretale su se od 738.000 do 3 milijuna 600.000 kuna. Grad je morao imati svog procjenitelja“, istaknuo je Klajić.

Gradonačelnik Nenad Panian odgovora da procjena nekretnina nije u našoj domeni nego procjenitelja - „Mi nikako ne želimo oštetiti Grad i gradski proračun, no isto tako ne možemo dopustiti da nam se dogodi novi „La Boheme“ (starogradska građanska zgrada u centru grada srušena prošle godine, op.a.), poručio je gradonačelnik.

Vijećnik Darjan Budimir također smatra da procjena štetna za Grad jer je rađena u odnosu nove stambene objekte. „Prvotno je isto tako bilo govora da će zgrada koštati 2 milijuna kuna, a sada je vrijednost narasla na gotovo 9 milijuna kuna. Zgrada ima svoju povijesnu vrijednost, no uvreda je zdravom razumu ako njenu vrijednost uspoređujemo s novogradnjom“, poručio je te zatražio pojašnjenje o prvoj procjeni i tko je vodio pregovore. Gradonačelnik je potvrdio da je osobno vodio pregovore te da je prva procjena bila 200.000 eura manja koju prodavatelj nije prihvatio i on je zatražio procjenu.

Gradonačelnik je također naglasio kako je vlasnik Drašković „prvotno tražio 10 milijuna kuna, što je naravno odbijeno. „Ukupno 60 hektara zemljišta u Dugom Selu, i to centru, pripada grofu Draškoviću – perivoj, kula, šume, sve to pripada njemu. I mi ćemo morati to otkupljivati. Što će biti u zgradi – to će biti odluka svih nas. Najrađe bi preselio Gradsku upravu u tu zgradu, no o tome ćemo još vidjeti. I sve to planiram riješiti do kraja mandata“, poručio je gradonačelnik.

I.G.O.

sud1 sud2 sud3