________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
No result.

Prema istraživanju transparentnosti proračuna županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj koje provodi Institut za javne financije - Grad Dugo Selo i ove godine ocijenjen je najvišom ocjenom, razinom 5. Dugo Selo je istu ocjenu zaslužilo i unatrag dvije proračunske godine, a ovo izvješće obuhvatilo je razdoblje od studenog 2020. do travnja 2021. godine.

 

Odlične rezultate komentirala je dogradonačelnica Jasminka Kokot Bambić istaknuvši kako transparentnost gradskog proračuna ujedno znači i transparentnost rada lokalne samouprave, a ovi rezultati su pokazatelj konstantnosti kvalitete rada. „Radi povećanja transparentnosti proračuna u tijeku je nabava aplikacije uz čiju pomoć će svi građani moći pratiti i dobiti uvid u svaki račun koji se isplaćuje iz gradskog proračuna“, najavila je dogradonačelnica.

Institut za javne financije inače već duži niz godina analizira proračunsku transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina, što podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih, građani se mogu angažirati i, između ostalog, utjecati i na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, na odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica. To su: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2019.; izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2020.; prijedlog proračuna za 2021.; izglasani proračun za 2021. i proračunski vodič za građane za 2021.

Prosječna proračunska transparentnost svih hrvatskih lokalnih jedinica – izražena brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim mrežnim stranicama – iznosi 4,5 od mogućih 5. Sve županije objavile su svih 5 traženih dokumenata, gradovi prosječno 4,7 dokumenata, a općine prosječno 4,4 dokumenta. No, usprkos odličnim prosjecima, još uvijek 8%, tj. 10 gradova i 16%, tj. 68 općina ne objavljuje sva tri dokumenta za koje postoji zakonska obveza objave, a čak 20% gradova i 31% općina ne objavljuje dva dokumenta koje im je Ministarstvo financija preporučilo objavljivati

Prema prosječnoj transparentnosti svih lokalnih jedinica na svome području, vodeće su Međimurska, Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska, a na začelju se nalaze Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska, Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska.

I.G.O.

  • 11
  • 22
  • IMG-20210806-WA0000IMG-20210806-WA0000
  • IMG-20210806-WA0001IMG-20210806-WA0001
  • mato_herdomanmato_herdoman
  • milivoj_halarmilivoj_halar