Sjednicu Odbora za društvene djelatnosti vodila je predsjednica Odbora Renata Jelečki. S obzirom na treći rebalans proračuna potrebno je uskladiti i programe javnih potreba, navela je v.d. pročelnice za društvene djelatnosti Grada Dugog Sela Zvjezdana Budor Klarić odbornicima na sastanku održanom u Gradskoj vijećnici.

Kod predškolskog odgoja i školstva sredstva su smanjena za 8,24 posto i sada iznose ukupno 26,3 milijuna kuna. Javne potrebe u kulturi smanjuju se za 1,97 posto odnosno na 8,9 milijuna kuna. Ovdje spada projekt KIC-a, sredstva su 4,8 mil.kuna. Sport se povećava s 5,9 mil.kuna za 0,33 posto, a radi se o povećanju troškova energije i komunalnih usluga. Bilo je riječi o provedbi nadzora nad ŽRK, RK i NK te su njihove financije opravdane u stopostotnom iznosu. Kod socijalne skrbi prihvaćene su II.izmjene.

v2

Također, odbor je jednoglasno dao pozitivno mišljenje na javne potrebe u predškolskom odgoju i obrazovanju i školstvu, kulturi, sportu i socijalnoj skrbi za 2022. godinu. Za predškolstvo i školstvo planirana su sredstva od 26,3 mil.kuna. Za predškolski dio suma je 17,6 mil.kuna, od čega 12,7 mil. kuna je namijenjeno za gradski vrtić; 4,8 mil.kuna za sufinanciranje smještaja u privatnim vrtićima te još 50.000 kuna za aplikaciju e-upisi. Za školstvo je planirano 8,6 mil.kuna što uključuje prehranu, sufinanciranje prijevoza, produženi boravak… Za stipendije iznos je 590.000 kuna, prijevoz 300.000 kuna, srednjoškolski udžbenici 200.000 kuna, neke su od stavaka. Planirano za potrebe u kulturi je 4,6 mil.kuna – POU Dugo Selo 2,6 mil.kuna, Gradska knjižnica 1,3 mil, ostalo 660.000 kuna. O trojnom vlasništvu i financiranju nad POU-om vode se razgovori s Općinama Rugvica i Brckovljani, a očekuje se i revidiranje ugovora, odgovoreno je Jelečki koju je zanimalo rješavanje vlasničkih odnosa zgrade ustanove. Za sport Grad u 2022. Planira izdvojiti 3,6 mil.kuna- 2,6 mil.kuna su sredstva za ZŠU, 230.000 kuna je za hladni pogon, 850.000 kuna za redovan rad Sportskog centra. Za stipendiranje sportaša izdvojit će se 100.000 kuna.

Kako je rečeno po pitanju bavljenja sportom osoba s invaliditetom, problem je nedostatak volontera koji bi radili s njima. TKD Dugo Selo trenutno je u fazi osnivanja Para TKD kluba. Za socijalnu skrb planiran iznos u 2022. godini je 3,7 milijuna kuna. Tu su programi udruga iz tog područja, sufinanciranje hitne pomoći, naknade za novorođenčad, pomoć za djecu s teškoćama u razvoju, kapitalna pomoć DND-u. Izgradnja KIC-a ide po planu, a već nakon novogodišnjih blagdana potrebno je početi razmišljati o unutarnjem uređenju istog odnosno krenuti s projektima za opremanje, napomenula je zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić. O ovim točkama raspravljat će gradski vijećnici na sjednici koja će se održati 16. prosinca s početkom u 15 sati u Gradskoj vijećnici.

Najava i dnevni red 7. sjednice Gradskog vijeća dostupni su OVDJE