Uoči sjednice Gradskog vijeća Grada Dugog Sela, koja će se održati u četvrtak 29. rujna, danas je sjednicu održao Odbor za društvene djelatnosti i socijalnu skrb pod predsjedavanjem Romane Pejčić.

Odbor je razmotrio prijedloge II. izmjena i dopuna Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju, u kulturi, sportu te socijalnoj skrbi za 2022. godinu. Sjednici su nazočili gradonačelnik Nenad Panian, njegova zamjenica Jasminka Kokot Bambić te resorni pročelnik Boris Savić. Izmjene su potrebne zbog usklađenja s rebalansom proračuna koji je točka predstojeće sjednice Vijeća. Na prijedloge navedenih programa javnih potreba, Odbor je dao pozitivna mišljenja. Dnevni red sjednice GV-a možete vidjeti OVDJE

Kod predškolskog odgoja i obrazovanja iznos s 27,8 povećava se na 28,8 mil.kuna; kulturi sa 4,7 na 5 mil.kuna; sport s 3, 8 na 4,2 milijuna kuna; socijalna skrb 3,2 na 3,6 milijuna kuna.

Kako se čulo povećane su potrebe za izdavanja u društvenom segmentu. Primjerice kod školstva, uložena su sredstva za nabavu udžbenika i radnih materijala. Kod kulture u listopadu se očekuje nastavak suradnje s Francuzima odnosno dolazak gostiju iz Aglomeracijske zajednice Saint-Quentinois s kojima Grad ima potpisanu povelju o prijateljstvu i suradnji.

Kod sporta pak, pažnju svjetskih medija dobit će pump track, a zahvaljujući biciklističkoj utrci CroRace koja i ove godine prolazi kroz Dugo Selo čime je gradu omogućena odlična globalna vidljivost. U skladu s tržišnim kretanjima, povećane su i cijene energenata pa će se više izdvojiti i za tzv. hladni pogon ustanova. Povećava se i iznos za stipendije, a i za naknade za novorođenčad s obzirom na visoki pozitivni vitalni indeks te stalna doseljavanja stanovništva. Tu je i jednokratna pomoć za ogrjev, a koja je ovisna o zakonskim okvirima. Kako je kazao pročelnik Savić, taj problem detektirale su jedinice lokalne i regionalne samouprave, postoji pritisak da se ta naknada drugačije uredi sa zakonodavcem, a kako bi se ona bolje i praktičnije primjenjivala.

Što se tiče vrtića, Grad je prijavio projekt novog vrtića na NPO, rezultati bi se trebali znati u prosincu. Postoji i mogućnost preprojektiranja vrtića u Lukarišću po principu ključ u ruke što će donijeti i manje troškove. Ide se na nadstandard, naglasio je gradonačelnik Panian. Intencija je povećati broj grupa kako bi sva djeca bila upisana. U Lukarišću se ide na proširenje, za Veliku Ostrnu spremna je građevinska dozvola samo se čekaju spomenuti rezultati NPO-a. Za treću osnovnu školu također su u niskom startu, dokumentacija je spremna, ViO ZŽ završit će vodovodnu mrežu, riješena je pristupna cesta. Gradnja škole je u nadležnosti Županije, i Grad uvijek pita kako može pomoći. Dugo Selo i Jastrebarsko imaju veliki broj učenika i isti problem. Zorićeva škola jedna je od najvećih u državi, istaknuo je Savić koji je ujedno i županijski vijećnik te na potrebu treće škole ukazuje na skupštinama.

20220926 085948