________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
No result.

U Gradskoj upravi Grada Dugog Sela danas je održan radni sastanak predsjednika Turističke zajednice Grada Dugog Sela Nenada Paniana i njegovih suradnika s predstavnicima Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice Grada Zaprešića na temu realizacije projekta i plana aktivnosti temeljem potpisanog Sporazuma o udruživanju lokalnih turističkih zajednica s područja Zagrebačke županije sklopljenog prošle godine.

Naime, temeljem spomenutog Sporazuma kojeg su potpisnice sedam turističkih zajednica – uz Dugo Selo, Velika Gorica, Vrbovec, Zaprešić, Krašić, Pisarovina i područje Savsko-sutlanske doline i brigi, definirani su zajednički ciljevi, kao i aktivnosti usmjerene razvijanju programa/projekta- kulturni turizam Zagrebačke županije. Projekt obuhvaća integrirani razvoj i upravljanje proizvodima temeljenim na prirodnoj i kulturno-povijesnoj baštini Zagrebačke županije, uz koncept storytellinga i interpretacije baštine, s ciljem stvaranja drugačijeg konkurentnog, inovativnog i održivog turističkog proizvoda. Aktivnosti koje su definirane projektom uključuju, između ostalog, izradu inovativnih i drugačijih paket proizvoda temeljnih na kulturnom turizmu; izrada pojedinačnih, posebnih i zajedničkih kulturnih ruta temeljenih na materijalnoj i nematerijalnoj baštini; storytelling radionice; označavanje kulturnih ruta , te ostalo. Projekt financijski podržava Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica iz Fonda za udružene turističke zajednice.

Kako je tom prilikom uvodno pojasnio Mario Mlinarek iz Gradskog upravnog odjela za gospodarstvo i financije suradnici na projektu Kulturni turizma Zagrebačke županije Tanja Milić, Tomislav Tumpić te Patrik Ciprić iz Turističke zajednice Grada Zaprešića danas će na radnom sastanku dogovoriti glavnu temu organiziranja vođenih tura kroz gradove - projektne partnere. Inače koordinator projekta je Turistička zajednica Grada Zaprešića. Kako je pojasnila savjetnica na projektu T. Milić projektom se planira osmisliti interpretacijske šetnje u kojima će vodiči posjetiteljima prezentirati osobitosti kulturno-povijesne baštine same lokacije na inovativni način stvarajući jedinstveni doživljaj. „Želimo postići emocionalnu vezu između posjetitelja i destinacije uključujući u taj proces i samo lokalno stanovništvo. Interpretacijske šetnje su turistički vodiči na drugačiji način“, kazala je Milić. Tumpić navodi kako se projektom planiraju i „escape room“ na otvorenom u svakom od gradova, a tako i u Dugom Selu. „Sve su to novi turistički zabavni programi koji posjetiteljima približavaju turističku destinaciju, a kao neke od teme koje bi Dugo Selo moglo ponuditi su povijesna prisutnost templara i grofova Drašković, zatim utjecaj prometne željezničke povezanosti kao i detalji iz ratne povijesti bombardiranja dugoselskog željezničkog kolodvora, zatim prisutnost brojnih bunara na javnim površinama te još niz tema s kojima se bave i dugoselske manifestacije“, predložio je predsjednik dugoselske TZ N. Panian. Planirani termini turističkih razgledavanja bit će 12. i 13. lipnja, kada će neke od spomenutih tema zasigurno biti prezentirane i u Dugom Selu, dogovoreno je na današnjem sastanku.

 

  • 11
  • 22
  • 33