________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dok je Vatrogasna olimpijada u susjednoj Sloveniji u punom jeku i naši predstavnici osvajaju i najsjajnija odličja, u Vatrogasnoj zajednici Općine Rugvica ovu subotu održala se prva vježba rajona.

 

Na čelu sa zapovjednikom Dragoslavom Dragojevićem prvu vježbu odradio je rajon Jug. Vježba je održana 23. srpnja, a sudjelovali su uz DVD Oborovo, DVD Preseka Oborovska, Novaki Oborovski te DVD Rugvica kao ispomoć s autocisternom. Vježba se odvijala na betonskom igralištu na koje je prvi pristigao zapovjednik rajona Dragoslav Dragojević po čijim se zamislima organizirala vježba. Zapovjednik diže uzbunu te na mjesto nesreće stiže DVD Oborovo koje po dolasku na požarište nailazi na prepreku.

Drvo koje je palo na put operativci DVD Oborova ubrzo uklanjaju te nastavljaju put do požara na otvorenom prostoru. Zapovjednik rajona diže uzbunu te na intervenciju pristižu DVD Preseka Oborovska, DVD Novaki Oborovski te DVD Rugvica kao ispomoć. Požar niskog raslinja odvijao se na dvije lokacije te je za prvu lokaciju zaduženo DVD Oborovo, dok su se za drugu lokaciju pobrinuli DVD Preseka Oborovska i DVD Novaki Oborovski. Vatra je ugašena pomoću dva mlaza na svakoj lokaciji. Vježba je od samog početka u iznimno teškim vremenskim uvjetima međutim vatrogasni operativci VZO-a Rugvica požar su stavili pod kontrolu u roku od dvadesetak minuta od same dojave te su uspješno odradili vježbu.

Nakon stabiliziranja oba požara zapovjednik zaprima dojavu o uplašenoj životinji na drvetu nedaleko od požarišta te šalje svoje operativne snage u novu intervenciju. DVD Oborovo vrlo brzo uočava uplašenu životinju te se ljestvama rastegačama na navalnom vozilu uspinju i spašavaju zalutalog plišanog medvjedića te ga vraćaju njegovom vlasniku. Cijelu vježbu nadzirao je vatrogasni instruktor Siniša Vrabec koji je društvima ukazao na greške te pohvalio njihov trud i zalaganje. Cilj ove vježbe je poboljšanje komunikacije, snalažljivosti te rada s opremom u raznim scenarijima na intervencijama. O odrađenoj vježbi zapovjednik rajona Jug te DVD Oborova Dragoslav Dragojević rekao je sljedeće:

„Izrazito sam zadovoljan odrađenom vježbom po ovim nepovoljnim vremenskim uvjetima gdje je temperatura iznosila i do 42 stupnja. S obzirom na težinu vježbe koja je bila izrazito sadržajna gdje smo imali dvije tehničke intervencije te dvije lokacije požara mislim da smo vježbu odradili sasvim solidno, a još je važnije da smo postigli cilj ove vježbe. Vježba u kojoj su moji operativci prvo naišli na prepreku koju su brzo svladali te su u vrlo kratkom vremenu stavili pod kontrolu obje lokacije požara, a potom odradili još jednu tehničku intervenciju spašavanja životinje s drveta ljestvama rastegačama s našeg navalnog vozila smatram uspješno odrađenom. Glavni cilj vježbe je poboljšanje u snalaženju, komunikaciji radio stanicama te rukovanje vatrogasnom opremom. Svjestan sam da imamo nekoliko grešaka, ali iz tog razloga ova vježba i postoji, kako bismo uočili svoje greške i kako bi iste ispravili u sljedećim intervencijama“, poručio je zapovjednik DVD-a Oborovo Dragoslav Dragojević.

Vatrogasna zajednica Općine Rugvica radi punom parom te svake godine šalje svoje članove na razna školovanja kako bi operativci bili što spremniji zaštititi prvo sebe, a potom i sve oko sebe. Iako je svim operativcima prvotna zadaća zaštititi sebe i svoje kolege u većini slučajeva to nije tako. Njihov glavni cilj je spašavanje unesrećenih pa makar i pod cijenu vlastitog života. No da operativci ne bi dovodili u pitanje vlastiti život VZO Rugvica na čelu sa zapovjednikom Mariom Popovićem je osnovalo četiri rajona kako bi se kroz ovakve vježbe što više pripremili za nadolazeće intervencije.

Leonarda Dragojević

  • 11
  • 22
  • 33
  • 44
  • 55
  • 66
  • 77