________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

„Dolazi do promjene, stvara se jedan multipolarni svijet i sve to skupa me potaknulo na novo izdanje… Bilo je nužno napisati knjigu o stvaranju Hrvatske jer, ako je mi ne napišemo, napisat će je drugi“, rekao je u Rugvici poznati hrvatski diplomat svjetske klase Mate Granić na predstavljanju drugog izdanja svoje „Diplomatske oluje“.

U Društvenom domu Rugvica večeras je predstavljeno drugo dopunjeno izdanje knjige “Diplomatska oluja” prof. dr. sc. Mate Granića, ministra vanjskih poslova iz devedesetih koji uz prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana ima velike zasluge za stvaranje suverene, demokratske i međunarodno priznate Republike Hrvatske. Premijerno je prikazan i istoimeni dokumentarni film autora Frana Juraja Prižmića, nastao prema Granićevoj knjizi.

Djela govore o počecima i ulozi hrvatske diplomacije u stvaranju suverene hrvatske države i svojevrsna su autobiografija, pojasnio je Granić, najdugovječniji ministar bivšeg predsjednika Franje Tuđmana, potpredsjednik Vlade te ministar vanjskih poslova od 1. lipnja 1993. godine do 27. siječnja 2000. godine. Od 26. veljače do prosinca 2019. bio je posebni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a od kolovoza 2020. obnaša ulogu posebnog savjetnika premijera za vanjsku politiku. 

„U svakom slučaju to su memoari, memoari o procesu stvaranja suverene hrvatske države od samih početaka. Prvo izdanje je do smrti predsjednika Tuđmana, a drugo do ulaska u Schengen i Euro zonu, a poticaj za to izdavanje je bila i brutalna, ruska agresija na Ukrajinu koja je promijenila geostrateške odnose, utjecala bitno na političku, gospodarsko, posebno energetsku, financijsku situaciju Europe i svijeta. I dolazi do promjene, stvara se jedan multipolarni svijet i sve to skupa me potaknulo na novo izdanje“, rekao je poznati diplomat ustvrdivši i kako je bilo nužno napisati knjigu o stvaranju Hrvatske jer, ako je mi ne napišemo, napisat će je drugi.

S obzirom na stalna preslagivanja i geostrateške odnose, na upit o mogućem trećem izdanju je rekao: „Svijet se zaista mijenja i ovo je najozbiljnija situacija nakon II. svjetskog rata, najviše je izazova, sve se je promijenilo i jednostavno za nas je vrlo važno kako se u tom svijetu i tim promjenama ponašati. Ja čvrsto vjerujem da ova Vlada s Andrejom Plenkovićem savršeno prepoznaje te stvari i što se tiče Ukrajine, sukoba na Bliskom istoku i svih drugih promjena.“

Veliko zadovoljstvo i čast zbog dolaska uvaženog gosta izrazio je načelnik Općine Rugvica Mato Čičak podsjetivši na značaj pokojnog predsjednika Tuđmana i branitelja. „Granić je donosio odluke i stvorio ovo što imamo danas, on je naš najbitniji ministar u povijesti“, kazao je.

Događanje je izazvalo veliki interes, bili su ovdje predstavnici lokalne, županijske vlasti, brojni Rugvičani…

O „Diplomatskoj oluji“ govorio je Goran Bandov, sveučilišni profesor i recenzent knjige kazavši kako je upravo Granić osoba koja ima pravo zapisivati mikromemoriju hrvatske diplomatske povijesti, naše vanjske politike i njezine povijesti. „Ne samo da je hrvatski već globalni virtuoz diplomacije. Ovo je profesorska knjiga koja nas upoznaje s procesima, osobama, globalnim akterima… Ovdje je dostupna izvorna dokumentacija, važni sporazumi… upravo je najznačajnija uloga prof. dr. Mate Granića bila usmjerena na mir i teritorijalni integritet Republike Hrvatske", kazao je Bandov.

A sve to uspješno je, kako se čulo, scenarist Prižmić prenio na film. Snimljen je i dokumentarni serijal u osam nastavaka, premijerno emitiran lani u veljači, više puta repriziran repriziran, čime je postao jedan od najgledanijih dokumentarnih sadržaja na HRT-u. „Serija je snimana više od godinu dana na lokacijama diljem Hrvatske, Njemačke, Švicarske i Amerike, a na kojima su snimljene izjave više od 55 sugovornika koji su bili direktni protagonisti stvaranja moderne i demokratske Republike Hrvatske“, rekao je Prižmić, koji je uz Igora Prižmića i producent.

Umjetnička organizacija Menorah Film realizirala je dokumentarni serijal „Diplomatska oluja“, redatelj projekta je Kristijan Milić, montažeri su Veljko Segarić i Sebastijan Kobas. Nakon filma, posjetitelji su mogli dobiti svoj primjerak knjige s potpisom autora. amš

  • mg0mg0
  • mg00mg00
  • mg000mg000
  • mg1mg1
  • mg2mg2
  • mg3mg3
  • mg4mg4
  • mg5mg5
  • mg6mg6
  • mg7mg7