________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Vlada je predstavila novi krug porezne reforme u sklopu kojega se ukida prirez jedinicama lokalne samouprave, osobni odbitak diže se na 560 eura, a država preuzima dio troška uplate mirovinskih doprinosa za građane s malim plaćama.
Mnogim lokalnim čelnicima nije najbolje sjela odluka o ukidanju prireza, no ima i onih sredina koje su se same odlučile na ukidanje prireza.
Jedna od njih je Općina Rugvica koja je prirez koji je iznosio 6 posto ukinula s 1. travnjem 2020., čime se u korist svojih mještana odrekla nešto više od milijun kuna, ukidanjem prireza.
-Bit ću iskren i reći ću kako općina može funkcionirati bez tih prihoda, zbog čega me čude izjave pojedinih kolega. Vlada se ovom poreznom reformom odriče 460 milijuna kuna svojih sredstava, čime će onima s najnižom plaćom porasti plaća za 41 euro. Vjerujem kako će sve moje kolege krenuti u tom smjeru da ukinu prirez i da ne povećavaju porez na dohodak, jer nije istina da Vlada ograničava prihode- kazao je načelnik Mato Čičak, koji odbacuje i mogućnost povećanja poreza na dohodak.
-Toj mjeri ne bi trebao pristupiti niti jedan čelnik jedinice lokalne samouprave, jer se time opterećuju građani, a smisao jedinica lokalne samouprave je da poboljšaju život svim svojim mještanima, a pogotovo mladim obiteljima- naglasio je Čičak.IĐ