dan rugvica1 13Općina Rugvica proslavila je 5. rujna svoj Dan. Svečanost je održana u Društvenom domu u Rugvici, a nazočili su brojni uzvanici - predstavnici državnih i županijskih ureda i ustanova, susjednih gradova i općina, pravosuđa, policije i hrvatske vojske, župnici, predstavnici vijeća mjesnih odbora, svih udruga na području Općine, gospodarstvenici i poslovni partneri te općinski vijećnici i djelatnici općinske uprave.

 Usprkos krizi, u pripremi novi projekti

 

 Svečanost je održana 5.rujna u Društvenom domu u Rugvici, a nazočili su brojni uzvanici - predstavnici državnih i županijskih ureda i ustanova, susjednih gradova i općina, pravosuđa, policije i hrvatske vojske, župnici, predstavnici vijeća mjesnih odbora, svih udruga na području Općine, gospodarstvenici i poslovni partneri te općinski vijećnici i djelatnici općinske uprave.

Svečanu sjednicu vodio je predsjednik Općinskog vijeća Branko Galenić koji se osvrnuo na rad u protekloj godini. U drugoj polovici 2013. godine završavali su se projekti i radovi za koje su odluke donesene u prošlom sazivu vijeća. „Počeli smo s radom Općinskog vijeća,  donašati odluke i po malo pripremati proračun za 2014. godinu koji je po prvi puta donesen jednoglasno. Ove godine smo si zadali mnogo zadataka i projekata, ali zbog nastale situaciji kako u  cijeloj Hrvatskoj tako i u našoj općini i nastale krize naš proračun se slabije puni pa ćemo morati neke od projekata odgoditi za naredne godine. Nedavno je otvoren trgovački centar IKEA za sad najveći projekt u našoj općini. Tu je i logistički centar poduzeća RALU-LOGISTIKA koji je već počeo s izgradnjom, a otvorenje centra trebalo bi biti za Uskrs 2015. Prodali smo jednu parcelu na našoj industrijskoj zoni privatnom poduzeću iz Stupnika i nadamo se da će do godine biti još zainteresiranih ulagača i projekata na našem području i da ćemo lagano izlaziti i nastale krize a ne da nam se svakog dana socijalni slučajevi povećavaju, a proračun smanjuje. Izabran je izvođač radova za asfaltiranje nerazvrstanih cesta na području Općine koji počinje s radovima za nekoliko dana,a asfaltirati će se ceste u dužini cca 5 kilometara, nešto iz redovnih sredstava a nešto iz sredstava za ruralni razvoj. Povećali smo redovna sredstva mjesnih odbora za 100 posto tako da mogu biti aktivniji i efikasniji u svom radu. Povećali smo sredstva za sport, školstvo i župne urede“, rekao je Galenić naglasivši kako će i dalje raditi i donositi odluke kao do sada, u cilju boljitka i boljih životnih uvjeta stanovnika općine Rugvica.

  O suradnji s partnerima zbog koje su ostvareni projekti bitni za Općinu, govorio je načelnik Ivan Remenar. Sa Zagrebačkom županijom ona se realizira kroz sufinanciranje pojedinih projekata komunalne, prometne ili ruralne infrastrukture, zajedničke projekte (regionalni vodovod, rekonstrukcija javne rasvjete, zbrinjavanje otpada). Od susjeda najviše su vezani za Grad Dugo Selo, a kroz suvlasništvo u komunalnim tvrtkama i s Općinom Brckovljani. Najčešći suradnik s državnog nivoa su Hrvatske vode s kojima se radilo na projektiranju i izgradnji sustava odvodnje, a u pripremi je izgradnja sekundarne kanalizacijske mreže tako da se suradnja i s Vodama i Dugim Selom nastavlja. Suradnju sa Zagrebom ocijenio je kao nezadovoljavajuću, a i s drugim državnim institucijama suradnja je bila sporadična. Decentraliziraju se obveze, a smanjuju prihodi lokalne samouprave, dodane su i uredbe o naknadama za eksploataciju mineralnih sirovina gdje prihodi odlaze u korist države, do pada će doći i zbog novog poreznog zakona vezanog za porez na dohodak. Osvrnuo se na kapitalne prometne projekte poput izlaza Rugvica i sada, novog cestovnog prstena. U zoni Zagreb istok stvoreni su uvjeti za nove ulagače. „Na kraju ulaganja u razvoj ne donose isključivo korist za zajednicu koja ulaže; radna su mjesta dostupna svima, a porez na dobit prihoduje država. No, Općina će i dalje razvijati svoje potencijale kroz gradnju prometnica i infrastrukture do svih pozicija u prostoru za koje postoji realni interes poduzetnika. U sadašnji komunalni standard značajno su uložili naši stanovnici financirajući vodovode, plinovode, ceste i javnu rasvjetu. Na savjesti je svih koji javno djeluju da ispune što više očekivanja ljudi koje predstavljaju“, kazao je Remenar.

  Župan Stjepan Kožić rekao je da su aktivnosti oko gradnje robne kuće IKEA-e, koje je provodila Općina i načelnik Remenar, primjer kako „male“ općine razvijaju svoje područje. „Trenutni razvoj države nije dobro programiran i zamišljen. Hrvatskoj je nužna decentralizacija. Pozdravljamo pokušaj mini porezne reforme i povećanje plaća, ali treba skrbiti i o tome na koji način će općine, gradovi i županije, kada ostanu bez dijela sredstava, funkcionirati“, rekao je župan, podsjetivši na dosadašnja ulaganja Županije na području Rugvice, posebno infrastrukturu, poduzetničke zone i poljoprivredu. Dan Općine čestitao je gradonačelnik Dugog Sela Stipe Velić navevši kako Rugvica i Dugo Selo dijele iste interese i projekte na kojima će i dalje uspješno surađivati. O boljoj suradnji u budućnosti govorio je Marijan Tomurad, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika. Za glazbeni dio programa pobrinuli su se učenici Anja Jurišić, Mihaela Lončar, Ivana Jelinić, a zasvirali su i članovi KUD-a Tančec.

 

 Uručena priznanja i nagrade zaslužnima

 Proslava Dana Rugvice bila je prigoda i za podjelu nagrada i priznanja pojedincima, kolektivima i udrugama koji su se istaknuli svojim radom kako u  prošloj godini tako i godinama prije, a uručili su ih predsjednik Općinskog vijeća Branko Galenić i njegov zamjenik Mato Čičak. Priznanje i nagrade u iznosu od po tisuću kuna za najboljeg učenika generacije osnovne škole Rugvica dobili su Katarina Jelić i Petar Gavran. Priznanje i nagrade u iznosu od po tisuću kuna za najboljeg maturanta školske godine 2013/2014 proglašeni su Petra Bičak i Tajana Puljić, a priznanje i nagrada u iznosu od 2000 kuna za najboljeg studenta apsolventa u akademskoj godini 2013/2014 dodijeljeno je Jeleni Holec. Nagradu za najboljeg poduzetnika s područja Općine Rugvica dodijeljena je Zvonku Mutki, Ankici Marković za najboljeg obrtnika, a Vlado Đuranec nagrađen je za najbolji OPG. Priznanje za najuspješnije sportaše dobili su Antonela Čavara i Jozo Jurić. Uručena su priznanja pojedincima i udrugama koji su svojim radom i postojanjem pridonijeli boljitku Općine. Priznanje su tako dobili DVD Oborovo, KUD Posavka, NK Oborovo 74, NK Rugvica, te Nikola Grgurević, Stjepan Ranec Giga, Stanko Đujić, Josip Svibovec i Josip Bešlija.

 

 Položeni vijenci na groblju u Jalševcu Nartskom

 Prije svečane sjednice Općinskog vijeća, izaslanstvo Općine i predstavnici braniteljskih udruga položili su vijence poginulim braniteljima na groblju u Jalševcu Nartskom.

 

 AMŠ

 

 

rug1 rug2 rug3 rug6 rug7 rug8 rug9 rug16 dan rugvica1 1 rug20