Osnovna škola Rugvica tijekom današnjeg dana bila je domaćin međužupanijskog stručnog vijeća, na koje su bili pozvani učitelji i profesori koji kao izvannastavnu aktivnost imaju GLOBE. Uz đake rugvičke osmoljetke, upoznavanju s prirodom rugvičkog kraja sudjelovali su i predstavnici Srednje škole Petrinja, Medicinska škola Vrapče, OŠ Marija Jurić Zagorka, Srednja škola Nikola Tesla i Centar za srednjoškolskog obrazovanje Dubrava.


-Cilj nam je pokazati koliko su naša škola i učenici vezani uz Savu, a pri tome želimo pokazati sve ljepote- naglasila je Monika Puhalović, profesorica kemije i biologije u Osnovnoj školi Rugvica.
Cjelodnevno druženje započelo je na oborovskoj skeli, a nastavljeno je vožnjom po rijeci Savi, gdje su svoj obol dali i članovi Savskih lađara, koji su učenike i profesore upoznali sa životom uz rijeku.
-Trenutno je Sava na najnižim razinama vodostaja- kazao je Siniša Kušeković, iz Savskih lađara, otkrivši nam kako su stepenice i prvi instrumenti za mjerenje vodostaja kod vodospreme u Rugvici postavljeni još 1927. godine.
Nakon Save, uslijedio je odlazak do Ribarske kolibe na ručak, da bi druženje završilo na jezeru Siromaja gdje su došli i predstavnici Zelenog prstena Zagrebačke županije, koji rade na projektu ptica čigra. Tom je prilikom pokazan je i umjetni otok koji je napravljen za te ptice.
-Kolegica i ja u projektu GLOBE-a smo od 2017. godine, koji se bavi opažanjem okoliša u neposrednoj blizini naše škole. Mi radimo istraživanja vode, ispitujemo temperaturu vode, prozirnost, različite PH vrijednosti. Djeca između ostaloga promatraju i oblake, tj. sve što je u našoj blizini. Ti se podaci unose u međunarodnu GLOBE bazu. U tom smo programu jako uspješni- ispričala nam je Monika Puhalović, dok je njezina kolegica Petra Sekulić, inače profesorica geografije u Osnovnoj školi Rugvica kazala kako su se prošle godine kao škola uključili u projekt istraživanja mikroplastike.
-Za potrebe istraživanja uzimamo uzorke vode i brojimo količinu plastike pod mikroskopom. Ove smo godine uspjeli dobiti i uređaj za filtraciju. Važno je za naglasiti kako ćemo se povezati sa Srednjom školom Petrinja kako bismo napravili razliku u količini mokropalsitike ovdje i na području Siska- otkrila nam je profesorica Sekulić. (IĐ) 

 

Fotografije: I.G.O.

 

  • 11
  • 22
  • 33
  • 44
  • 55
  • 66
  • 77
  • 88
  • 99