Pobjednicima Natječaja za likovni, literarni i foto rad Hrvatske vatrogasne zajednice svečano su uručene nagrade 27. lipnja u prostorijama Galerije Scheier u Čakovcu. Uz pobjednike, njihove mentore te predstavnike vatrogasnih zajednica županija, svečanom uručenju nazočio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Vesna Šerepac te predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved. Među nagrađenima je Marta Jug iz Oborova, koja je osvojila drugo mjesto u kategoriji likovnog ostvarenja za predškolski odgoj. Pohađa Dječji vrtić Medvjedići, njena mentorica je Anja Biškup Micić.

Župan Posavec izrazio je zadovoljstvo što je Čakovec domaćin svečanosti te čestitao  pobjednicima. „Vatrogastvo je nešto bez čega ne možemo i za što živimo. Ponosni smo što se upravo u ovoj županiji puno ulaže u vatrogastvo i rad s mladima koji su naša budućnost, stoga ni ne čudi što je najviše pobjednika ovog natječaja upravo iz Međimurske županije“, kazao je župan.

I glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković zahvalio je svim sudionicima natječaja, posebno pobjednicima i njihovim mentorima naglasivši kako je potrebno raditi na tome da što više djece postanu vatrogasci jer je to jedno plemenito zanimanje. „Često se čuje pitanje zašto biti vatrogasac, a ja pitam zašto ne jer je pomoći drugome nešto najljepše što možemo napraviti“. 
Tucaković je iskoristio priliku te uručio zahvalnicu ravnateljici Šerepac za pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja zahvalivši na dugodišnjoj suradnji u provođenju ovog važnog natječaja.

Gost iznenađenja svečanosti dodjele nagrada bio je Igor Baksa, poznatiji kao „Tata slikovnica“ koji je svojom izvedbom razveselio pobjednike i goste.
 
Velik broj radova iz 18 županija

Podsjetimo kako je Hrvatska vatrogasna zajednica raspisala u školskoj godini 2021/2022. likovni, literarni i foto natječaj namijenjen predškolskom i školskom uzrastu, a sa svrhom popularizacije vatrogastva među mladima te podizanja svijesti u zaštiti od požara.
Na natječaj se prijavilo u kategoriji likovnog natječaja predškolskog uzrasta 75 dječjih vrtića sa 573 rada iz 16 županija, u kategoriji likovnog natječaja učenika osnovnih škola od I. do VIII. razreda 91 osnovna škola s 676 radova iz 18 županija dok je u kategoriji literarnog natječaja učenika osnovnih škola od IV. do VIII. razreda sudjelovalo 16 osnovnih škola sa 50 radova iz 9 županija. U kategoriji foto natječaja učenika osnovnih i srednjih škola sudjelovalo je 5 škola sa 35 fotografija.

Rezultati dostupni OVDJE