Povod današnjoj novinarskoj konferenciji gradonačelnika Nenada Paniana i njegovih zamjenika Jasminke Kokot Bambić i Nikole Tominca je sutrašnja najavljena sjednica Gradskog vijeća Grada Dugog Sela i planirano razmatranje gradskog proračuna 2020. godinu.

Kako je tom prilikom istaknuo gradonačelnik „stručne službe su na vrijeme izradile prijedlog, održano je nekoliko sastanaka s gradskim vijećnicima i klubovima vijećnika te je ukupni proračun planiran u iznosu 108.612.649 kuna. U proračunu su uključene stavke eu fondova, pomoći iz državnog proračuna zbog kapitalnih objekata koje planiran, ili prenosimo iz ove godine – kao što je obnova Glazbene škole Dugo Selo i uređenje nogometnog terena s umjetnom travom NK Dugo Selo“, kazao je Panian.

Tako je u pregledu proračunskih programa i projekta za 2020. godinu istaknuo sljedeće - prema programu održavanja komunalne infrastrukture, za koji je planirano 10 milijuna kuna, a najviša stavka odnosi se na održavanje nerazvrstanih cesta. Iste ceste je nužno riješiti po završetku radova na RVS-u i sekundarne kanalizacije. Program građenja raspolaže s 24,2 milijuna kuna od čega najvećim dijelom su planirana sredstva za obilaznicu kroz poduzetničku zonu Puhovec u planiranom iznosu od 13,5 milijuna kuna. Osigurana su sredstava za prve dvije faze izgradnje ceste te ukoliko se proračun izglasa ide se u nabavu. U kulturi najveća stavka – za Kulturni centar za posjetitelje u planiranom iznosu od 14,4 milijuna kuna za koja se očekuju sredstva putem europskih fondova. Također istim programom planirana je izgradnja spomen obilježja Domovinski rat s iznosom od 644.000 kuna te izgradnja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u iznosu od 80.000 kuna (za postavljanje) te za arheološka iskapanja na Martin Bregu 140.000 kuna koja su nužna radi krajnjeg dovršetka projekta obnove stare svetomartinske crkve na istoj lokaciji. Za jedan od najvažnijih programa – program predškolskog odgoja i školstva planiran je iznos od 20,9 milijuna kuna – od čega za predškolski odgoj i obrazovanje se planira 16,7 milijuna kuna. U dijelu za školstvo planirano je milijun kuna za gradske stipendije i prijevoz srednjoškolaca i studenata. Grad Dugo Selo jedan je od gradova koji najviše izdvaja za predškolski odgoj i školstvo. Ove godine sva jaslička djeca su upisana, otvoreno je 5 novih grupa te smo povećali stavku za sufinanciranje ekonomske cijene privatnih vrtića kako ne bi došlo do povećanja cijene za roditelje te smo po prvi puta uspješno organizirali e-upise u vrtiće – transparentne i bez ikakvih prijepora. Prema programu javnih potreba u sportu koji iznosi 4,3 milijun kuna, za financiranje sportskih udruga planira se dva milijuna kuna, dok se sljedeće godine planira više novaca za održavanje sportskih objekata – za izgradnju pomoćnog nogometnog igrališta s umjetnom travom NK Dugo Selo u ukupnom iznosu 1,4 milijuna kuna te za skate park 105.000 kuna i za obnovu stare škole u Ostrni 50.000 kuna.

„Nadam se da će vijećnici prihvatiti predloženi proračun jer se radi o razvojnom proračunu. Ovo nije proračun izvršne vlasti, već svih građana Dugog Sela. Poreznim reformama Vlade planirano je osigurati veća sredstva za proračun, no isto tako sredstva nam se povećavaju zbog novog doseljavanja stanovnika, nove radno aktivne populacije koja će povećavati također proračunska sredstva“, poručio je gradonačelnik. Izrazio je nadu da će vijećnici također prihvatiti prijedlog Prostornog plana Dugog Sela koji se nije mijenjao šest godina te je potrebno promptnije odgovoriti na potrebe i zahtjeve građana i investitora. Na kraju konferencije predstavnici izvršne vlasti Grada podsjetili su na prošlogodišnju objavljenu knjižnicu – proračun u malom, po kojem su svi projekti ili dosada već riješeni ili su u tijeku, što upućuje na dobro planiranje te se nadaju dobroj realizaciji proračuna i u 2020. godini.

I.G.O.

1.JPG 2.JPG