________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Građanska inicijativa Drugo Selo danas je u centru Dugog Sela predstavila projekt Zelene inicijative - platforme političkih stranaka i nezavisnih lista te je ujedno i krenula peticija za zaštitu šuma. Inicijativu je pokrenula Zelena alternativa - Održivi razvoj Hrvatske, u suradnji s drugim zelenomislećim političkim akterima, naveo je predsjednik OraH-a Zorislav Antun Petrović.

„U sklopu Zelene inicijative prikupljaju se potpisi za peticiju „Spasimo šume Europe“. Peticiju je pokrenula Europska zelena stranka, čiji je OraH član, na svom portalu tilt!. Može se potpisati i online na https://www.tilt.green/hr/forests. Peticijom se zahtijeva od Europske komisije da zabrani svo krčenje šuma, odnosno praksu čiste sječe, a na područjima šuma zaštićenih odredbom Natura 2000 spriječi upotrebu teških strojeva koji uništavaju šumsko tlo i ojača Natura 2000 odredbe da bi se očuvao prirodni ponovni rast i pružila bolja zaštita svim postojećim šumama. Stoga smo pozvali GI Drugo Selo iz Dugog Sela da nam se pridruže i da udružimo snage na današnji Dan bioraznolikosti i zaštite okoliša u RH“, pojasnio je Petrović.

Cilj je skupiti što više potpisa i kroz Klub zelenih u EU parlamentu vršiti pritisak na EK da ona prijeđe u legislativu i da se oteža daljnja sječa šuma.

„S obzirom da se radi o temi koja je važna i za naš grad koji sve više raste na uštrb zelenila, svi se žalimo da nam je dosta betona i da želimo zeleno pa u tom smislu želimo i urbane planove kako će naš grad biti zelen. Iskustva europskih zemalja dobro će doći, ova suradnja služi da se povežemo s ljudima koji imaju znanja i vještine. Imamo i projekt Zeleni centar znanja gdje transferiramo upravo to što je već urađeno i uređeno u sredinama poput našeg grada Dugog Sela. Vjerujem da će i građani i vlast prepoznati važnost i da ćemo svi zajedno isplanirati naš grad da on bude na ugodu i zadovoljstvo svih građana“, rekao je Siniša Kljajić iz GI Drugo Selo.

Uz potpisivanje peticije, Drugoselci su predstavili svoj ekološki natječaj kojim će mjesni odbor/ulicu s najboljim ekološkim akcijama nagraditi postavljanjem betonskog stola za stolni tenis. Također, prigodnom podjelom ukrasnog bilja iz lokalnih OPG-ova, GI Drugo Selo nastoji potaknuti sugrađane na ozelenjavanje i uljepšavanje okućnica i balkona - svojevrsni mikro zeleni projekt u našem gradu.

Inače, krčenje šuma, bez obzira je li razlog poljoprivreda, infrastrukturni projekti poput gradnje prometnica ili jednostavno zbog eksploatacije drva jedan je od glavnih uzroka klimatske krize. Procjenjuje se da krčenje šuma uzrokuje više od 10 posto globalnog emitiranja stakleničkih plinova, a uz to i pogoršava poplave i suše, doprinosi gubitku prirodnih staništa za divlje životinje i smanjivanju bioraznolikosti te povećava vjerojatnost za pojavu infektivnih bolesti. Aktualna situacija u Italiji i Hrvatskoj najbolje ilustrira koje mogu biti posljedice ako se ne zaštite šume, bar na područjima obuhvaćenim ekološkom mrežom Natura 2000, gdje su također zabilježene dojave o sječi šuma. Zelena inicijativa za zaštitu šuma će obići više gradova u Hrvatskoj, idući je Čakovec u subotu 27. svibnja.amš

  • f0f0
  • f1f1
  • f2f2
  • f3f3
  • f4f4