________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Prema objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku o migracijama u gradovima, Samobor, Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina i Sveta Nedjelja na listi su gradova s najvećim brojem doseljenih stanovnika u odnosu na odseljene. Dugo Selo je i pri vrhu liste gradova s najvećim migracijskim saldom u postocima. Ono što je zajedničko ovim gradovima jest da na vlasti imaju gradonačelnika ili gradonačelnicu iz stranke Fokus.

 

Što to ovi gradovi rade drugačije? Stvaraju inkluzivno okruženje u kojem se osluškuju želje i potrebe građana, a s poduzetnicima se redovno razgovara kako bi se politike grada prilagodile njima, umjesto da ih se konstantno opterećuje novim nametima.

Tako Sveta Nedelja, koju vodi Dario Zurovec, zbog nulte stope prireza i poreza na potrošnju već niz godina nosi titulu najboljeg grada za gospodarstvo. Ovo je prepoznao veliki broj kompanija, njih čak 900, a među njima je i tvrtka Rimac automobili, koja na prostoru grada Svete Nedelje gradi i svoj novi kampus. Njima susjedni Samobor nadaleko je poznat kao jedan od najugodnijih gradova za život. Pod vodstvom nove Fokusove gradonačelnice Petre Škrobot, grad je maksimalno usmjeren na iskorištavanje sredstava iz europskih fondova, a nizom mjera populacijske politike nastoji se motivirati mlade obitelji da ostanu u Samoboru, što uključuje i nedavno dodijeljenih 11 milijuna eura iz europskih sredstava za nadogradnju vrtića.

Na istoku Zagrebačke županije, Dugo Selo je već godinama jedan od rijetkih gradova u državi s pozitivnim prirodnim prirastom. U gradu kojeg vodi gradonačelnik Nenad Panian iz sredstava NPOO-a grade se dva nova vrtića, a od niza infrastrukturnih projekata koji se planiraju, radi se i novi Centar izvrsnosti za robotiku vrijedan 9 milijuna kuna. Njihov sjeverni susjed Sveti Ivan Zelina, kojeg vodi Hrvoje Košćec, također posvećuje veliku pažnju brizi za mlade obitelji, a grad je prepoznat i kao veliki potencijal za investitore, pa su tako u posljednjih godinu dana izgrađena čak tri nova trgovačka centra, a samo u posljednjem koji je otvoren- City Parku Zelina, otvoreno je i više od 100 novih radnih mjesta.  

„Ovakve sjajne vijesti ni najmanje ne čude, jer svi gradovi i općine u kojima je na vlasti Fokus usmjerene su na dobrobit svojih građana, a ne na dobivanje glasova na idućim izborima. Imamo i primjer općine Križ gdje je naš načelnik Magdić privukao milijardu kuna privatnih investicija. Ne mogu ne primijetiti da gradovi u kojima smo mi na vlasti imaju rast broja stanovnika, a na razini države u posljednjih deset godina izgubili smo 10% stanovnika. Pozivamo građane da na idućim izborima izaberu onu opciju koja neće gušiti gospodarstvo i koja neće širiti beznađe skandaloznim korupcijskim aferama. Mi smo spremni preuzeti odgovornost na način na koji to svaki dan činimo na lokalnoj razini.“, izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi.