________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

U srijedu 28. rujna u Narodnoj knjižnici Vrbovec predstavljena je knjiga „Milan Dobrovoljac Žmigavec“ autora Predraga Topića. 

Riječ je o monografiji o dugoselskom kajkavskom pjesniku i najplodnijem hrvatskom kajkavskom pjesniku između 2 svjetska rata, iznimno zanimljivoj i kontroverznoj ličnosti, što zbog društveno-političkog, tako i zbog književnog djelovanja.

Nepravedno zanemaren, iza sebe ima bogato stvaralaštvo. Bio je vrlo popularan kajkavski pjesnik svojega doba. Napisao je na kajkavskom narječju pripovjedačke parafraze u stihovima „Zlatarovo zlato“, „Selačka buna“, „Veronika Desinička“ i druge. U humoristično-satiričnim pjesmama osvrće se na političke događaje svojega vremena, karikirajući najviše političku biografiju Stjepana Radića („Pesme i kipi o presidentu Stipi“).

Knjigu, odnosno život i djelo Milana Dobrovoljca predstavio je autor Predrag Topić, inače ravnatelj Gradske knjižnice Dugo Selo, a stihove Milana Dobrovoljca interpretirao je dugoselski pjesnik i glumac Želimir Novak.

Tekst: Mateja Hrgovan; fotografije: Ivana Žerovnik

  • IMG_6826IMG_6826
  • IMG_6830IMG_6830
  • IMG_6843IMG_6843
  • IMG_6862IMG_6862