________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

U Gradskoj knjižnici održana je večeras promocija zbirke pjesama na kajkavskom narječju „Vduž i poprek“ Maje Rijavec. Predstavljanje je popratila i izložba slika ove svestrane umjetnice. Kreativnost za riječ i sliku prati je od djetinjstva. Rođena je i školovana u Zagrebu gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala engleski jezik i književnost te povijest umjetnosti. Od 1994. živi u Stančiću u općini Brckovljani.

Osnovno joj je zanimanje poučavanje engleskog jezika. Autorica je dviju serija udžbenika za engleski jezik koje je također i ilustrirala. Vodila je kazalište za učenje stranih jezika za koje je pisala i dramske tekstove.

Kako je rekla u zanimljivom razgovoru s ravnateljem Knjižnice Predragom Topićem, slikanjem se amaterski bavi od djetinjstva. Izlagala je radove u tehnici laka i ulja na staklu te u tehnici kolaža. Imala je sedam samostalnih i nekoliko skupnih izložbi. Sklonost slikanju i pisanju povezala je kreirajući autorske slikovnice. Objavljeno ih je ukupno pet, među njima je i odlično prihvaćena kod najmlađe publike „Sanjina kuća“ koja je prezentirana posjetiteljima. Posebnu pozornost Maja Rijavec daje pisanju poezije i kratkih proznih tekstova. „Vduž i poprek“ je treća njena knjiga objavljena u Zavičajnoj biblioteci „Terra Sancti Martini“ Gradske knjižnice Dugo Selo, naglasio je Topić. Kajkavsko narječje njeno je narječje, otkrila je Rijavec koja je odrasla u naselju Kolonija u Maksimiru te joj je stoga draga maksimirska šuma. U svom stvaranju neprestano proširuje vidike, a zbog jedne rečenice nastala je ova zbirka od dvadesetak pjesama. Stihovi su to o ljudima, njihovu okruženju, s pomalo kritičkim osvrtom na društvenu zbilju i odnose, sve je dodatno začinjeno profinjenom duhovitošću. Te je stihove nadahnuto interpretirao pjesnik i glumac Želimir Novak dok je u glazbenom dijelu programa kajkavskim pjesmama brojnu publiku oduševio Vokalni ansambl „Duga“.

U stihovima Maje Rijavec veliku ulogu igra priroda kojom je i danas okružena u mjestu Stančić, ona je tema i njenih slika. Upravo su pejzaži, polja, šume, stabla glavni motivi iznjedreni u tehnici kolaža, prikazi su to na tragu apstrakcije i često metafizičkog značenja.

Uz „Vduž i poprek“, Gradska knjjižnica objavila je zbirku poezije u prozi „Duša b.o.“ 2010. godine. Također, Rijavec se vrlo uspješno okušala od 1990. godine u pisanju haiku poezije. Zastupljena je u domaćim i stranim časopisima i zbornicima. U Japanu je na međunarodnom „Itoen“ natječaju dobila drugu nagradu. Njezinu haiku poeziju objavila je Gradska knjižnica Dugo Selo u zbirci „Haiku na haiku“ (zajedno sa Smiljkom Bilankov) 2013. godine. Knjige je moguće kupiti u Gradskoj knjižnici, a izložba slika bit će otvorena do 23. studenog. Ovo događanje dio je kulturnog dijela programa obilježavanja Dana Grada Dugog Sela.amš

 • f0f0
 • f1f1
 • f1af1a
 • f3f3
 • f4f4
 • f5f5
 • f6f6
 • f7f7
 • f8f8
 • f9f9
 • f9af9a