Ugledna književnica Julijana Matanović gostovala je večeras u Gradskoj knjižnici Dugo Selo. Ugodan književni susret vodio je ravnatelj Knjižnice Predrag Topić dok je isječke iz njenih djela interpretirala Ivana Budimčić. Povremeno se uključivala publika pljeskom i pitanjima, željna ovakvih kulturnih poslastica nakon poduže pandemijske stagnacije.

Svako štivo Julijane Matanović odlično je prihvaćeno od čitatelja, a ona sama pojasnila je da je svako negdje između fikcije i fakcije – sve kako bi se pročistila od zbilje i krenula dalje, naprijed.

Rođena je u Gradačcu (Bosna i Hercegovina) 1959. godine. Od 1962. živi u Hrvatskoj, odrastajući u Slavoniji (Đurđenovac i Osijek). U Đurđenovcu je pohađala osnovnu školu, a gimnaziju završila u obližnjim Našicama. Studirala je jugoslavenske jezike i književnost te diplomirala 1982. godine na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu doktorirala je 1998. godine. Predavala je na Katedri za noviju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 2014. članica je suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Proza joj je prevođena na slovenski, njemački, slovački, češki, ukrajinski, makedonski i bugarski jezik. Napisala je više od dvjesto ogleda, eseja i književnih kritika. Suautorica je knjige kritičkih čitanja „Četiri dimenzije sumnje“ (1988), te autorica četiriju stručnih knjiga s područja književno povijesne i književno kritičke problematike. Najpoznatija je po bestselerima kao što su „Zašto sam vam lagala“ (1997.), „Bilješka o piscu“ (2000.), „Kao da smo otac i kći“ (2003.), „Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka“ (2009.), „One misle da smo male“ (2010.) te „I na početku i na kraju bijaše kava“ (2014.), za koju je nagrađena godišnjom književnom nagradom Ksaver Šandor Gjalski za najbolje prozno ostvarenje.

Razgalica, razgovorša, šutkuša, sikteruša - upravo je o kavi bilo ponajviše riječi prvenstveno zato jer taj napitak znači susret, razgovor, nova saznanja. Publika je saznala i kako zbog knjige „Zašto sam vam lagala“ prestala komunicirati s nekim rođacima jer su je doživjeli kao zbilju, a ne kao fikciju. Inspiracije umjetnici ne nedostaje, ona živi književnost i riječi kao i njen suprug akademik Pavao Pavličić, također poznati književnik. U vrijeme korone, osnovali su umjetničku organizaciju „Lađa od vode“ što je i naziv prve Pavličićeve knjige, a koja je postala lektirni naslov. Spomenula je i odnos prema ženama koji i dalje nije bajan. Naime, omiljena sveučilišna profesorica prerano je i ne svojom voljom otišla u mirovinu, članica je HAZU no zbog toga što joj je suprug akademik ona to ne može postati iako je i prije tog braka imala zavidnu znanstvenu i književnu karijeru. Kroz priče o svom zanimljivom životu, djetinjstvu i majčinstvu darovala je književnica i dio svoje intime, hrabro i iskreno baš kao u svojim djelima.amš

  • f0f0
  • f1f1
  • f2f2
  • f3f3
  • f4f4
  • f5f5
  • f6f6