Ansambl Projekt Lazarus održao je koncert u nedjelju, 11. rujna, povodom blagdana Uzvišenja Svetog Križa u istoimenoj župnoj crkvi u Lukarišću. Prigodnim programom koji je uključivao najznačajnije hrvatske skladatelje ranoga baroka, ali i hrvatske tradicijske pjesme, obilježen je ovaj značajan blagdan.

Na hrvatskoj i međunarodnoj glazbenoj sceni od 2013. godine djeluje profesionalni ansambl pod nazivom Projekt Lazarus, iza čijeg se neobičnog imena krije glavni cilj djelovanja ovoga ansambla – revitalizacija hrvatske glazbene baštine. Osnovan je u okviru udruge Hrvatski glazbeni centar, a idejni je začetnik i osnivač ansambla bas Robert Palić, član Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Istraživanje, revitalizacija, promocija i prezentacija hrvatske glazbene baštine primarni su ciljevi Projekta Lazarus koji se realiziraju kroz dva osnovna procesa; istraživanjem nepoznate i neobrađene glazbene literature nastale u razdoblju od 16. do 18. stoljeća u suradnji sa stručnjacima za navedeno razdoblje, modelirajući profesionalni ansambl neophodan za pripremu i izvođenje glazbenog materijala

Organizatori dugoselskog koncerta bili su Vokalni ansambl „Duga“ i Župa Uzvišenja Svetog Križa u Lukarišću, a pokrovitelj Grad Dugo Selo.

Foto VA „Duga“