________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Večeras u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo organizirana je Noć muzeja – nacionalna kulturna manifestacija kojoj se devetu godinu za redom pridružuje i Dugo Selo. Ovogodišnja tema „Muzeji – između stvarnog i digitalnog“ predstavljena je kroz novo izdanje slikovnice „Martina u zemlji sv. Martina“ koja je svjetlo dana ugledala ne samo u tiskanom, već i u digitalnom obliku.

Bio je to dugogodišnji projekt u kojem je svojim autorskim tekstom sudjelovao Nenad Haleuš Mali, prof. povijesti i filozofije, ujedno ravnatelj POU Dugo Selo te sa svojim ilustracijama Robert Samardžić, akademski slikar. Vrlo vrijedno izdanje slikovnice kroz komunikaciju Martine i djeda Jože progovara o povijesti dugoselskog kraja, zemlji sv. Martina i Templarima, njihovim nasljednicima, grofovima Drašković, povijesti susjedne Rugvice i susjednih područja Božjakovine i Brckovljana, uvodi nas i u suvremenije razdoblje donoseći zanimljivosti ovog našeg kraja. Posebno je istaknuo kako su likovi koji su predstavljeni u slikovnici stvarni – djevojčica Martina (učenica 3. razreda, koja danas pohađa srednju školu) kći je ilustratora Samardžića i djed Joža, pokojni Josip Kelšin, koji nažalost nije dočekao ovo predstavljanje. Oni su, kao i članovi obitelji Kelšin nazočili večerašnjoj Noći.

Iako će, kako je najavio sam autor Haleuš Mali, slikovnica biti popratni edukativno metodološki materijal za učenike trećih razreda, vjeruje kako će u slikovnici moći podjednako uživati i odrasli. „Nadamo se također da ćemo sljedeće godine Noć muzeja organizirati u dugoočekivanom prostoru Kulturnog centra za posjetitelje“, poručio je Haleuš Mali.

Gradonačelnik Nenad Panian izrazio je veliko zadovoljstvo i ponos predstavljenim izdanjem. „Ovo izdanje me oduševilo i mogu najaviti kako će biti suvenirom Grada Dugog Sela. Knjižica koja će predstaviti Dugo Selo našim inozemnim prijateljima iz Francuske, ali i svima drugima koji će posjetiti naš grad“, poručio je gradonačelnik. Tom prilikom gradonačelnik je najavio je i preseljenje POU u nove prostore Kulturnog centra za posjetitelje, te formiranje Turističkog ureda TZ Dugo Selo.

Večerašnji program uključio je, osim predstavljanja slikovnice, i izložbu crteža iz slikovnice te projekciju videa na temu slikovnice u kojem o znamenitostima i zanimljivostima svog kraja govore djeca - o Dugom Selu govori Perun Dopuđa Novotni, učenik 2.b razreda OŠ Ivan Benković, učiteljica Sofija Štefanac Klobučar; o Brckovljanima Tiana Varešković, učenica 3.b Područne škole Lupoglav, učiteljica Danijela Knežević; o Rugvici Lucija Rumenčić iz 5.b OŠ Rugvica, razrednica Senka Vukoja.

Tiskano izdanje slikovnice moći će se nabaviti u prostorima POU Dugo Selo te u knjižari Denova, a na mrežnim stranicama POU-a i webu „Dugoselske kronike“ bit će predstavljeno digitalno izdanje.

I.G.O.

 

 

  • 11
  • 1010
  • 22
  • 33
  • 44
  • 55
  • 66
  • 77
  • 88
  • 99