________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Povodom obilježavanja 100. obljetnice rođenja prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana danas je ispred zgrade Gradske uprave Grada Dugog Sela svečano otkrivena bista, rad akademskog kipara Ivana Kujundžića. Tim povodom okupili su se brojni gosti - izaslanik premijera Vlade Republike Hrvatske, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, izaslanik potpredsjednik Vlade RH te ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradski vijećnici, gradski dužnosnici, predstavnici braniteljskih udruga, građani te u ime domaćina Grada Dugog Sela, gradonačelnik Nenad Panian.

„Sloga i jedinstvo hrvatskog naroda o tome je Tuđman sanjao i sada ulaskom u politiku razumijem njegov izraz zabrinutog lica – to je odgovornost prema građanima. Moja zadaća je sačuvati dignitet hrvatskog naroda u Dugom Selu i učiniti ga gradom primjerom svim u Hrvatskoj“, poručio je, između ostalog, tom prilikom gradonačelnik Panian.

Umirovljeni brigadir Miodrag Demo svima se obratio u ime inicijatora postavljanja ovog spomenika – gradskog vijećnika Pave Vukelića, koji se zbog zdravstvenih razloga povukao s vijećničkog mjesta te nije bio u mogućnosti prisustvovati današnjoj svečanosti. „Doktor Tuđman je tvorac hrvatske države i svi koji se trude neće ga dostići. Danas imamo Hrvatsku, ali nemamo zajedništvo. Ljudi, treba nam vratiti hrvatsku sloga s početka stvaranja države“, istaknuo je umirovljeni brigadir Demo.

Okupljenima se obratio izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, Marko Ratković govoreći iz vlastitog iskustva kao suradnik predsjednika Tuđmana koji je skrbio osam godina o njegovoj sigurnosti. „Čovjek, vizionar, političar, vojskovođa i državnik. Prvi hrvatski predsjednik uložio svu energiju snagu u stvaranje države. Imali smo nesretni rat koji mnogi danas uspoređuju s Ukrajinom, no oni nisu usporedivi. Mi nismo imali potporu međunarodne zajednice, uveli su nam embargo na oružje i morali smo sami se snalaziti, i sve to pod vodstvom prvog predsjednika“, naglasio je Ratković.

O političkoj važnosti predsjednika Tuđmana, kao i o njegovom značaju za suvremenu hrvatsku povijest govorio je izaslanik premijera Vlade Republike Hrvatske, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, ističući činjenicu da je bio i povjesničar. „Svoja politička djelovanja je temeljio na dugoročnim povijesnim prosudbama do kojih je došao tijekom desetljeća proučavanja europske i hrvatske povijesti. Zadužio je naš narod te mudrim vođenjem ostvario nama i za našu državu punu samostalnosti i međunarodno priznanje demokratske Hrvatske. Uz potporu naroda i neizmjernu hrabrost branitelja bio je onaj koji postavio temelje razvoja demokracije, izgradnje institucija, pluralizma, tržnog gospodarstva te nastojao konsolidirati hrvatsku državu u okviru složene međunarodne zajednice. Jedina njegova slobodna Hrvatska je trajni spomenik“, kazao je izaslanik premijera Vlade RH Turk.

Bistu dr. Tuđmana svečano su otkrili gradonačelnik Panian i autor, kipar Kujundžić koji je kazao kako je bilo najteže portretirati kompleksnu karakternu i psihološku crtu Tuđmanove osobnosti. „ Vodio sam se s dvije njegove velike vrline – njegova lirska duša te njegova vizija i sposobnost komunikacije i vođenja hrvatskog naroda – to su njegove like vrednote“, pojasnio je Kujundžić. Okupljenima se na današnjoj svečanosti ispred Gradske uprave obratio i dugoselski župnika Tomislav Kralj, a svojim nastupom atmosferu su upotpunili članovi vokalnog ansambla DUGA izvevši nekoliko izvedbi, zaključivši dugoselskom himnom – Dugoselskom popevkom.    I.G.O.

 

 • 11
 • 1010
 • 1111
 • 1212
 • 1313
 • 1414
 • 1515
 • 22
 • 33
 • 44
 • 55
 • 66
 • 77
 • 88
 • 99