U sklopu strategije „Pametni grad“ danas je u probni rad puštena fotonaponska elektrana na zgradi Dječjeg vrtića Dugo Selo. Vrijednost radova je 850.800 kuna s PDV-om, od čega su sredstva Grada Dugog Sela 410.480 kuna, iz EU projekta 340.320 kuna te Zagrebačke županije 100.000 kuna. Izvođač radova je osječka tvrtka Solarni projekti d.o.o. Zadovoljstvo zbog početka rada elektrane izrazila je ravnateljica DV-a Draženka Sesan, a više o projektu i planiranim uštedama pojasnio je gradonačelnik Nenad Panian.

„Fotonaponska elektrana je snage 60 kW, očekivana godišnja proizvodnja električne energije sunčane elektrane je cca. 66.000 kWh/god.. Vrtić troši 45 000 kw. Godišnja ušteda je 66.000 kuna, a ostatak, ako bude puna proizvodnja, oko 21 000 kWh možemo dalje prodati u sustav. Ovo je još jedan vrlo vrijedan projekt u sklopu „Pametnog grada“, osim rasvjetnih tijela, javne rasvjete, fotonaponske elektrane na zgradi gradske uprave… Planiramo, tamo gdje je moguće, na sve gradske objekte staviti takve elektrane. Na javnu rasvjetu planiramo staviti mjerne stanice zraka i meteorološke stanice, WI- FI i drugo. U ovom projektu sudjelovao je i Grad i vrtić“, rekao je gradonačelnik Panian.

Najavio je i kako slijedi realizacija projekta predstavljenog prije tri godine i za kojeg su također dobivena sredstva - postavljanje vanjskog ograđenog igrališta tzv. kaveza tako da će se djeca moći baviti raznim sportskim aktivnostima, a u sigurnim uvjetima.amš

  • foto_naponska_elektrana_dv_dugo_selo_1foto_naponska_elektrana_dv_dugo_selo_1
  • foto_naponska_elektrana_dv_dugo_selo_2foto_naponska_elektrana_dv_dugo_selo_2
  • foto_naponska_elektrana_dv_dugo_selo_3foto_naponska_elektrana_dv_dugo_selo_3
  • foto_naponska_elektrana_dv_dugo_selo_4foto_naponska_elektrana_dv_dugo_selo_4