U drugom krugu birači će ukupno izabrati 14 župana, gradonačelnika Zagreba, koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika. Drugi krug održava se u 432 grada i općine, na gotovo 5500 biračkih mjesta, pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića koje će, zajedno s ostalim izbornim materijalom, birački odbori preuzeti do konca subote. Među gradovima koji biraju gradonačelnika u drugom krugu je i Dugo Selo. Također, u Zagrebačkoj županiji u drugom krugu bira se župan.

Birače će na glasačkim listićima dočekati imena dvaju kandidata. Redoslijed ovisi o tome koliko su kandidati glasova dobili u prvom krugu, 16. svibnja te više ne vrijedi pravilo abecednog reda.

Pobijedit će kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali. Dogodi li se da oba kandidata dobiju jednak broj glasova, a za što postoje primjeri, održat će se treći izborni krug.

Kao i u prvom krugu izbora, i u drugom pravo birati imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici čiji se načelnik, gradonačelnik, odnosno župan bira.

Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 19 sati do kada traje dvodnevna izborna šutnja.

Epidemiološke prilike znatno su povoljnije nego prije 14 dana no na izbornu će nedjelju vrijediti iste mjere zaštite od koronavirusa kakve su vrijedile i tada, dakle maske obvezne te socijalna distanca od 2 metra.

Preporučuje se nošenje vlastite olovke na biralište, dezinfekcija, što kraće zadržavanje na glasačkom mjestu.

I ove nedjelje na izborima moći će glasovati birači koji su u izolaciji i imaju COVID-19 i oni koji su u samoizolaciji.

Izbore će motriti 8334 promatrača, većinu su ih (gotovo sedam tisuća) predložile političke stranke čiji se kandidati natječu na izborima, a samo 17 nevladine udruge.

Prve rezultate drugog izbornog kruga, Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će na svojoj mrežnoj stranici u nedjelju u 20 sati, a osvježavat će ih svakih 10 minuta.

Podatke o odazivu objavit će u podne i u 17 sati.