Danas je u jutarnjim satima pušten u promet semafor na križanju Ulice Hrvatskog preporoda i Ulice A. i B. Božikovića, koji će zbog blizine Osnovne škole „Ivan Benković“ omogućiti još veću sigurnost brojnih učenika koji svakodnevno sudjeluju u prometu.

 

Kako nam je pojasnio predstavnik projektantske tvrtke Elipsa-SZ d.o.o. iz Zagreba, Zdenko Lanović, raskrižje radi potpuno prometno ovisno.

„Na na sva tri prilaza te u budućnosti na južnom prilazu (prometnica preko nadvožnjaka, op.a.) stavili smo radare za mjerenje brzine. Znači, ako će se vozila približavati raskrižju nedozvoljenom brzinom tada će biti penalizirana i zaustavljana na semaforskom raskrižju paljenjem crvenog svjetla. Ciklus, razdoblje koje traje dok se izvrte sva zelena vremena, je kratak. Pješaci će trebati čekati 20-ak sekundi. No, opet bolje je čekati to vrijeme, nego pretrčavati cestu. Isto tako na semaforu su i pješačke tipke koje omogućuju prelazak prometnice. Pozivam svu djecu i pješake da budu strpljivi i koncentrirani, uz malo dobre volje na početku dok se svi u prometu naviknemo na novi sistem“, poručio je predstavnik projektantske tvrtke Lanović.

Dogradonačelnica Jasminka Kokot Bambić tom prilikom danas izrazila je zadovoljstvo što će ovime biti povećana sigurnost u prometu, naročito zbog školaraca.

„Nadamo se da će se i vozači i djeca što prije priviknuti na novi sistem jer dosada semafora nije bilo. Zamolit ćemo i ravnatelja OŠ Ivana Benkovića da svi učenici budu informirani o novom prometnom rješenju te da obrate pažnju. Inače, ovo sve je priprema za buduće puštanje u promet nadvožnjaka. Očekuje nas ujedno i izgradnja rotora na križanju Ulice A. i B. Božikovića i Zagrebačke ulice koja je planirana sljedeće godine, nakon što smo ove godine izradili svu potrebnu projektnu dokumentaciju“, najavila je zamjenica gradonačelnika.

Današnje puštanje u promet, kao i sam tehnički pregled, semafora obavila je tvrtka izvođač radova, Crossing IT d.o.o. iz Zagreba te predstavnici Policijske postaje Dugo Selo koji će prema najavama u sljedećem razdoblju prilagodbe obavljati pojačan nadzor ovog raskrižja.

I.G.O.

  • 11
  • 22
  • 33
  • 44
  • 55