U 7. radionici ovog projekta  voditeljica Zvjezdana Budor Klarić govorila je sudionicima -  predstavnicima lokalne zajednice  iz škola, ustanova i udruga o ostvarenim aktivnostima. Posebice je analizirala provedeni  Kviz o sv. Martinu, FB kampanju kojom je aktivnost promovirana  te ostvarenim rezultatima.

 

U nastavku detaljnije je prikazan Akcijski plan razvoja svetomartinske baštine s nizom aktivnosti koje obuhvaća. No prije početka tih aktivnosti u 2020. godini gradonačelnik N. Panian ovaj će Plan predložiti Gradskom vijeću na usvajanje. Stoga su brojni predstavnici struktura – tijela lokalne vlasti, ustanova, udruga, poduzetnici i građani   lokalne zajednice razmotrili sadržaj planskog dokumenta i upoznali se s predstojećim akcijama kojima će pridonijeti razvoju baštine sv. Martina na dugoselskom području, kao sastavnice europske baštine.

Najvažnije akcijske aktivnosti bit će obnova crkve sv. Martina kao dugotrajan proces od projektiranja, pribavljanja dokumentacije, uređenja vlasničkih odnosa, realizacije…

Strategija razvoja turizma u Dugom Selu jedna je od važnijih planskih akcija kojom bi, između ostaloga trebalo potaknuti poduzetničke aktivnosti za povećanjem smještajnih kapaciteta. Renoviranje željezničkog kolodvora i rekonstrukcija pruge s izgradnjom nadvožnjaka, što je u tijeku EU projekta, također ja dio akcijskoga plana. Predviđeno je i uređenje tzv. kulturnog centra u zgradi iz koje su zdravstvene službe davno odselile, a za što Grad nastoji osigurati europska sredstva. Suradnja s prijateljskom zajednicom iz Francuske i dalje je poželjna radi uspostavljanja martinskih tematskih putova. Očekuju se i nove publikacije tematski vezane za martinsku baštinu kao i druge aktivnosti koje pridonose interesu, svjesnosti i vrijednosti te baštine. Plan predviđa akcije poput hodočašća te martinskih povorki – procesija. Naglašeno je uređenje tematskih staza s interpretacijskim tablama te šetnice koje će povezati središte Martinova grada s Martin bregom i okolicom. U planu je i snimanje dokumentarnog filma o ovoj temi te sadnja ruže sv. Martina na prostoru oko crkve u formi plašta sveca zaštitnika. Posebice se potiču aktivnosti humanitarnog karaktera sukladno dobrim djelima sveca zaštitnika.  

Novčić, medaljon ili znakovlje s motivom sv. Martina, kakvima bi se nagrađivali zaslužni za uspjehe i dobra djela, također su istaknuti u ovom planu kao potreba i to u materijalnim ali i virtualnom obliku. Slušajući prezentaciju akcijskog plana koji je također predstavila voditeljica projekt Z. Budor Klarić, sudionici 7. radionice završili su rad kraćim razgovorom i novim prijedlozima.    

                                                                                                                N.K.

              

 

F1.JPG F2.JPG F3.JPG F4.JPG F5.JPG F6.JPG F7.JPG