Tomislav Poljak, član Atletskog kluba Martin Dugo Selo, upisao je još jedan sjajan rezultat na svom sportskom putu – pobjednik je, ujedno i nositelj novog državnog rekorda, svjetske utrke Lapovac Backyard Ultra. Vrsni atletičar dobio je i poziv za nastup za reprezentaciju Hrvatske na Prvenstvu Europe u 24 satnom trčanju u Veroni 18. i 19. rujna. Tim povodom Poljaka je, u društvu predsjednika Kluba Vlade Šindlera, danas ugostio gradonačelnik Nenad Panian sa suradnicima - zamjenicom Jasminkom Kokot Bambić i pročelnikom za pravne poslove, društvene djelatnosti i protokol Borisom Savićem.

Kako se čulo u Gradskoj vijećnici, Grad Dugo Selo ponosan je na rezultate Tomislava Poljaka i AK Martin Dugo Selo, na rad i ustrajnost sportaša… Popratit će ovaj uspjeh, koji je pronio dobar glas o dugoselskoj atletici, sportu i samom gradu, kroz pokroviteljstva te se nadaju kako će to pomoći u daljnjem postizanju uspješnih rezultata.

„Ovakvi eventi, naš grad čine ljepšim i sretnijim. Jesmo mali grad, ali imamo izuzetne pojedince koji ga čine velikim. Oni čine ovu zajednicu uspješnijom. I nisu to samo sportski uspjesi, bitno je i zdravlje. Tomislav Poljak ostvario je veliki rezultat, za njega je uz fizičku spremu potrebna i mentalna spremnost da čovjek može prihvatiti ovakav izazov. Takvo znanje treba prenijeti dalje, na nove generacije. Ulažemo i ulagat ćemo u sport, takav je naš novi, kapitalni projekt Sportsko-edukativni centar. Sport odmiče mlade od mobitela, asocijalnosti, podiže kvalitetu života“, kazao je gradonačelnik Nenad Panian.

Tomislav Poljak govorio je o samoj utrci i fantastičnoj pobjedi. Lapovac Backyard Ultra u Našicama izuzetno je zahtjevna utrka gdje natjecatelji moraju uzastopno pretrčati udaljenost od 6706 metara (4,167 milje) za manje od jednog sata. Kad se završi svaki krug preostalo vrijeme unutar sata obično se koristi za oporavak za trčanje sljedećeg kruga, koji slijedi idući sat. Utrka je eliminacijskog tipa, trči se sve dok posljednji natjecatelj ne ostane na stazi. Odnosno, postoji samo jedan pobjednik, onaj/ona koji pretrči “samo još jedan krug” nakon što su svi odustali. Sudjelovalo je njih 68 iz tri države. Tomislav je imao najbolju taktiku i logistiku.

„Od samog početka utrke osjećao sam se dobro, što je dalje odmicala sve bolje - bila je to moja utrka. Imao sam plan, na istim mjestima sam stajao, odmarao. Jedan po jedan, trkači su ispadali. Uz pomoć kolege iz reprezentacije, nabili smo jači tempo, bila je tu ultramaratonka iz Slovenije, bili smo ispred nje. Kolega je odustao, ja sam ubrzavao, onda je ona odustala na kraju 27 kruga. Meni je samo bio dodatak odraditi zadnji krug za pobjedu“, ispričao je dugoselski atletičar o tijeku utrke u kojoj se mora pobijediti svakog protivnika i biti jedini i prvi.

Može se dogoditi i da pobjednika niti nema, to je utrka izdržljivosti i jake mentalne snage. Zbog ove i drugih utrka, stigao je poziv za reprezentaciju za rujanski nastup na EU prvenstvu u 24 satnom trčanju u Italiji.

Poziv je bio i prije, a ovime je samo potvrđeno. U Veroni se trči Europsko prvenstvo na 24 sata, bitno je „preživjeti“ noć. Neće do tada biti većih utrka, samo treninzi, neke kraće relacije. Tako da naviknem tijelo i nakupim volumen treninga. Dnevno pretrčim oko dva do tri sata treninga, po noći i po danu, uz trening glave“, pojasnio je Poljak koji je, sam ili ekipno, vlasnik više sjajnih odličja.

Sudjelovao je u nizu utrka, naročito u „ultraškom“ trčanju, od čega treba spomenuti rezultate: član ekipe AK „Martin Dugo Selo“ koja je 2021. i 2022. godine osvojila 3. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u trčanju na 100 km; član ekipe Kluba koja je 2021. osvojila 3. mjesto u 12-satnom trčanju na Prvenstvu Hrvatske; uspješno sudjelovanje na Super maratonu Zagreb – Čazma te još puno utrka u RH i inozemstvu. Dobitnik je nagrade ZŠU GDS za zaslužnog sportskog djelatnika za 2020. godinu, te je bio član muške ekipe „AK Martin Dugo Selo“ proglašene za najbolju sportsku ekipu za 2021. godinu.

Osim natjecateljskog dijela ističe se i organizacijskim sposobnostima i idejama za aktivnosti na popularizaciji atletike i „vidljivosti“ kluba. Tajnik je kluba, direktor Martinskog polumaratona te, između ostalog, i voditelj Ljetne lige koja se kroz 10 kola odvija od lipnja do rujna. Svaki vikend do jeseni članovima kluba sve se više pridružuju građani svih dobnih skupina.amš

  • f1poljak_tomislav_i_vlado_šindlerf1poljak_tomislav_i_vlado_šindler
  • f2f2
  • f3f3
  • f4f4