U organizaciji udruge „Dugoselski cvijet“ 16. prosinca održana je tribina pod nazivom „Mogućnosti gospodarenja otpadom u Dugom Selu“. Tribinu je otvorio predsjednik udruge Ivan Gereci, a među malobrojnim sudionicima bili su, pozdravljajući održavanje skupa na ovako važnu temu, predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir, direktor DKPC-a Tadija Penić dok je ispred GI Drugo Selo nazočila Vesna Smokrović. 

Ovo je druga tribina koju je organizirala udruga, u lipnju je naglasak bio na bio razgradivom otpadu koji čini oko 40 posto miješanog komunalnog otpada. Sada je došao red da se govori o ostalih 60 posto. Načine gospodarenja plastikom, mogućnosti oporabe plastike i kakva su iskustva u Hrvatskoj iz drugih jedinica lokalne samouprave prezentirao je Marko List iz tvrtke ConsultAre. Ona stvara najveći problem, a čini 23 posto. Kako se čulo, nije sva plastika jednaka i ne može se sva reciklirati, gospodarenje zahtijeva bolju tehnologiju za sortiranje što pak utječe na poskupljenje cijena. Spomenut je Grad Krk kao trenutno najbolji model u Hrvatskoj. Oni sada recikliraju već 50 posto otpada što je jače od prosjeka EU, a što je svakako pohvalno. Spomenut je i Prelog, gdje imaju drugačiji način oporbe i od njega stvaraju sekundarne sirovine. Problem u cijeloj Hrvatskoj je da je industrija slaba i da načelno ne znamo što bi i kako bi rješavali otpad. Globalni problem s plastikom je nastao kad je Kina odustala od preuzimanja kompletne plastike iz cijelog svijeta i svela je na čistoću od 0,5 posto što je zadalo probleme na svjetskoj razini. Sada to rade neke države, primjerice Malezija, na vrlo neprihvatljive načine i pitanje je hoće li se to održati.

„U konačnici pokušavamo ukazati kako se mogu riješiti ti problemi i u našem gradu vezano za sve vrste otpada. Shodno tome, Udruga ima u planu već u siječnju prirediti jedan mali gospodarski forum na temu komunalnog gospodarstva odnosno oporabe otpadom. U Hrvatskoj unatoč svim problemima postoje tvrtke koje se bave rješavanjem tog pitanja i želimo vidjeti sve moguće opcije, prijave na natječaj Fondova i Ministarstva na koje se naša udruga može prijaviti da bi još više širili svijest. Ljudi su slabo informirani, želimo podići zainteresiranost javnosti za ovu temu koja nas sve tišti i bit će još veći  problem nego što je sad. Udruga će se prijaviti na neke od natječaja, trenutno nam je zanimljiv, otvoren na FZOEU, projekt ponovne oporabe. Ideja je da ti svi predmeti postanu novi predmeti, tu ćemo nastojati iskoristiti dio našeg kreativnog i drugog potencijala. U nekakvom nastojanju da se osvijesti javnost o problemima otpada, Grad je imao projekt koji je nedavno završio „Pravilno odvoji, čist grad osvoji“. Imao je vrijednost veću od pola milijuna kuna, da se ljudima približi ta tematika, a koju je sufinancirao EU iz Kohezijskog fonda u dobrom dijelu. Nekakav opći dojam je da edukaciju nismo dobili na način na koji smo htjeli, dosta je samozatajno to sve prošlo, a cijele aktivnosti nisu izvedene na pravi način“, izjavio je Gereci pozvavši sve da dođu na sljedeća slična događanja vezana za teme ekologije, a koja planira organizirati  udruga „Dugoselski cvijet“.

amš

ds_cvijet1.JPG ds_cvijet2.JPG ds_cvijet3.JPG