________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
No result.

Uz današnje obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske te uz predstojeći Dan državnosti danas je pred spomen obilježjem poginulim braniteljima s dugoselskoga područja odana počast.

 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za mlade sugrađane koji su položili živote braneći slobodu domovine i njegovih građana svoju zahvalnosti i počast iskazali su predstavnici Grada Dugog Sela predvođena gradonačelnikom Nenadom Panianom i njegovim zamjenicima, pukovnik Hrvatske vojske u mirovini i ratni zapovjednik postrojbe 53. Samostalne bojne i 17. Domobranske pukovnije iz Sunje Nikola Tominac, predstavnici Udruge roditelja i djece poginulih branitelja Domovinskog rata, predstavnici političkih stranaka i političkih kandidata za izbor gradonačelnika, predstavnici PP Dugo Selo te predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Dugog Sela, općina Brckovljani i Rugvica. Gradonačelnik Nenad Panian tom prilikom je poručio:

„Na današnji dan obilježavamo Dan oružanih snaga RH. dan onih koji su na stadionu NK Zagreba krenuli hrabro u oslobađanje naše države, na put prema samostalnosti, neovisnosti i državnosti. tridesetog svibnja obilježavamo Dan državnosti na dan konstituiranja Hrvatskog sabora 1990. godine – to je bio povijesni datum za Republiku Hrvatsku, kao što je i današnji dan 1991. godine kada je slabašna oružana sila krenula u obranu od neprijatelja. No tu oružje nije imalo osnovu, nego je imala volja i želja za samostalnošću RH, za slobodu vlastitog naroda i za put prema boljoj budućnosti. Oni tada nisu gledali prošlost, nego budućnost. Mi isto tako danas ne gledamo u prošlost, već u budućnost. Nadamo se da će ovaj spomenik biti monumentalni na drugom mjestu gdje se može okupiti više nas, u miru i gdje ćemo moći mi i sljedeće generacije odati počast za ono što su dali za našu državu, a to su životi. Zato svi mi, njihovi roditelji, suborci, građani ove države moramo ih imati u svojim srcima i znati da je najčasniji čin dati svoj život.“  

Umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Nikola Tominac dodao je kako se danas sjećamo s ponosom 28. svibnja 1991. godine. „ Tada smo mi koji smo imali najviše hrabrosti postrojili se i bili začetak stvaranja moderne Hrvatske vojske koja je do kraja te godine uspjela polučiti velike vojne uspjehe. Ponosan sam što sam bio ratni zapovjednik naših Dugoselaca koji su časno odradili svoju ratnu dužnost. Budimo ponosni na ove mladiće kojima danas odajemo počast, koji su položili živote na oltar domovine, koji su svojom hrabrošću uspjeli riješiti ono što se politički nije moglo riješiti i na kraju pet godina rata, to su uspjeli. Nadamo se da ćemo sljedećih godina pronaći primjerenije mjesto za izgradnju novog spomen obilježja gdje će i mlađe generacije biti upoznate s povijesnim žrtvama Domovinskog rata“, poručio je Tominac.

I.G.O.

 • 11
 • 1010
 • 1111
 • 1212
 • 22
 • 33
 • 44
 • 55
 • 66
 • 77
 • 88
 • 99