Danas je u dvorišnom prostoru Glazbene škole Dugo Selo, pod pokroviteljstvom Grada Dugog Sela, Općine Rugvica i Općine Brckovljani održano prigodno svečano obilježavanje 30. obljetnice od dana mirne predaje vojnog skladišta Prečec, kao i predaje Doma JNA, zgrade u kojoj je danas smještena Glazbena škola Dugo Selo. Cijelo događanje organizirala je Udruga Hrvatski vitezovi Dugo Selo u sklopu projekta „Istina o Domovinskom ratu iz perspektive bojovnika“. 

Tom prilikom gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian prisjetio se tih dana početka rata 1991. godine i svojih osobnih iskustava s ratišta. „Kod svih nas bila je volja da napravimo ono najbitnije – da poštujemo volju hrvatskog naroda i maknemo elemente koji su to sprečavali. I to smo uspjeli. Uspjeli smo 4 godine nakon toga. I sadašnje perspektive kad se sve sagleda, moglo je biti i drugačije. Svima nama dio mladosti je nestao u vjetrovima rata, no ostao nam je ponos što je završilo, tako kako je završilo“, poručio je gradonačelnik.

Pukovnik Hrvatske vojske u mirovini i ratni zapovjednik 53. Samostalne bojne Nikola Tominac iznio je kratki pregled vojno-političke situacije u Republici Hrvatskoj u vrijeme predaje vojnog skladišta Prečec. „Republika Hrvatska je u tom vremenu bila u teškoj i složenoj vojno-političkoj situaciji. Rujan 1991. godine bilo je vrijeme bitki za vojarne i kako osigurati dovoljno materijalnih resursa za vođenje rata. Mnoge od mirno su predane Hrvatskoj vojsci, no pojedine su morale biti i nasilno preuzete. Predaja varaždinskog korpusa sa značajnim vojnim sredstvima obilježila je početak rujna, a nakon toga uslijedile su predaje vojarni i skladišta u relativnom brzom roku, a sva vojna tehnika završila je tada na bojištu“, istaknuo je između ostalog Tominac. On je također podsjetio na te prve dane početka Domovinskog rata i osnivanja Hrvatske vojske koja također ove godine 30. godišnjicu od osnutka.

O samoj akciji predaje vojnog skladišta Prečec i ulozi branitelja bivše općine Dugo Selo u tom razdoblju u svom detaljnom ekspozeu kronološki i vrlo vjerno upoznao brigadir Stjepan Bertek.

„Bila je to mirna i tiha akcija, potisnuta nenamjerno u drugi plan nekih drugih ratnih akcija s početka Domovinskog rata. No, bila je to akcija za pamćenje u kojoj nije pala niti jedna žrtva, akcija koja je spriječila moguća velika razaranja“, poručio je Bertek koji je ujedno predložio da današnji dan se proglasi Danom branitelja Dugog Sela, u zahvalu svim pojedinim braniteljima koji su dali svoje živote, kao i svima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

Iz obraćanja generala Vlade Šindlera doznajemo da se mirna predaja vojnog skladišta u Prečecu dogodila nekoliko dana nakon predaje Barutane u Sisku, kao drugo skladište preuzeto od JNA. General Šindler ispričao je pukovnika HV-a Ivana Grbavca Cobru koji je vodio operaciju ispred zapovjedništva ZNG osvajanje skladišta u Prečecu, a koji je bio spriječen doći na ovo obilježavanje, a njegovo izvješće i dokumentacija bit će uključeni u stvaranje dokumentarnog serijala o Domovinskom ratu kojeg je inicirao i ujedno realizira Damir Mesić sa svojim suradnicima iz Udruge Hrvatski vitezovi.

General Šindler upoznao je auditorij s ulogom 2. brigade Gromovi koja je odradila lavovski posao u Domovinskom ratu i koja je bila smještena u obližnjem Trsteniku. „Temeljna zadaća brigade bila je zaštita strateškog trokuta – Sisak, Karlovac, Zagreb, u kojem je bila koncentrirana najveća industrija. Brigada je uspjela usporavati napredovanje JNA i četničkih snaga, a pojedine ekipe su sudjelovale u osvajanu vojarni skladišta, kao što Duboki Jarek. 2. brigada je po zapovjedi preuzela dugoselsku vojarnu, a ja sam tada sudjelovao kao pomoćnik zapovjednika za koordinaciju s teritorijem i lokalnim snagama“, naveo je general Šindler, ispričavaši neke pojedinosti. „Inače u dugoselskoj vojarni osnovana je buka vojnih pasa, koja i danas postoji, a tada sve pse nastojali smo prehranjivati tijekom opsade. Također u vojarni su zateknuti tenkovi kojima su bile uništene cijevi i motori, no kvarovi su otklonjeni i upućeni na front te su tako omogućili osnivanje tenkovske bojne, 1 i 2. gardijske brigade, koju sam i ja vodio“, izdvajamo neke podatke iz izlaganja generala Šindlera.

Na kraju pukovnik Tominac naglasio je važnost dokumentiranja svih danas navedenih podataka i informacija u jedno od budućih izdanja kako bi buduće generacije još više bile upoznate s tijekom Domovinskog rata na našem području.

Današnjem obilježavanju prisustvovala je dogradonačelnica Dugog Sela Jasminka Kokot Bambić, načelnik Općine Brckovljani Tihomir Đuras, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja s područja grada Dugog Sela, općina Rugvica i Brckovljani Đurđa Kolovrat te drugi.

I.G.O.

 

 • IMG_2048_resizeIMG_2048_resize
 • IMG_2050_resizeIMG_2050_resize
 • IMG_2051_resizeIMG_2051_resize
 • IMG_2053_resizeIMG_2053_resize
 • IMG_2054_resizeIMG_2054_resize
 • IMG_2055_resizeIMG_2055_resize
 • IMG_2056_resizeIMG_2056_resize
 • IMG_2057_resizeIMG_2057_resize
 • IMG_2059_resizeIMG_2059_resize
 • IMG_2060_resizeIMG_2060_resize
 • IMG_2061_resizeIMG_2061_resize
 • IMG_2062_resizeIMG_2062_resize
 • IMG_2063_resizeIMG_2063_resize
 • IMG_2064_resizeIMG_2064_resize
 • IMG_2065_resizeIMG_2065_resize
 • IMG_2066_resizeIMG_2066_resize
 • IMG_2068_resizeIMG_2068_resize
 • IMG_2069_resizeIMG_2069_resize
 • kronika1kronika1
 • kronika2kronika2