________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Unatoč kišnim oborinama danas je kod Srednje škole Dugo Selo u nazočnosti zamjenika župana Zagrebačke županije Ervina Kolareca, gradonačelnika Dugog Sela Nenada Paniana, dogradonačelnice Jasminke Kokot Bambić i ravnateljice Srednje škole Dugo Selo Darinke Svetec službeno otvoreno gradilište budućeg Centra izvrsnosti za robotiku u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0. Radi se o EU projektu vrijednom 113 milijuna kuna  u okviru kojeg će se izgraditi i oformiti tri objekta - Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije u Srednjoj strukovnoj školi u Velikoj Gorici, Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije kod Srednje strukovne škole u Samoboru i naravno, Centar izvrsnosti za robotiku u dugoselskoj Srednjoj školi. 

 

Tom prilikom ravnateljica Svetec je istaknula: „Naši učenici iz sektora strojarstva i elektrotehnike će dobiti novu priliku za bolje i kvalitetnije učenje, utemeljeno na praktičnoj primjeni čime će steći kompetencije za bolju konkurentnost na tržištu rada. U tim sektorima imamo 385 učenika, odnosno 55% od ukupnog broja naših srednjoškolaca u svim školskim programima. U Centru se neće obrazovati samo naši učenici, te učenici iz Velike Gorice i Samobora, već iz ostalih srednjih škola s područja Zagrebačke županije, u čemu se krije snaga ovog projekta. Ujedno Centar će omogućiti usavršavanja i za nastavnički kadar, prekvalifikacije te suradnju s gospodarstvenicima. Prostor će imati najsuvremeniju opremu koja je u skladu s načelima Industrija 4.0 stoga su u međuvremenu već započele edukacije nastavnika potrebne za rad s novom opremom. Za projekt u Dugom Selu utrošit će se nešto više od 14 milijuna kuna, u čijem financiranju sudjeluju fondovi EU i Zagrebačka županija kojoj se ovom prilikom osobito zahvaljujem“, poručila je ravnateljica.

Gradonačelnik Dugog Sela Panian izrazio je osobito zadovoljstvo realizacijom projekta. „Današnjim danom grad Dugo Selo otišao je stepenicu više. Hvala Zagrebačkoj županiji koja je prepoznala ovu Školu i grad Dugo Selo kao Centar izvrsnosti, posebna hvala ravnateljici koja je bila uporna i svim čimbenicima koji su uključeni u projekt. Naša je vizija zadržati našu djecu nakon školovanja, a ovaj Centar će tome zasigurno puno pridonijeti. Vizija budućnosti je danas u Dugom Selu“, istaknuo je gradonačelnik.

A u ime Zagrebačke županije zamjenik župana Kolarec kazao je kako je veliko zadovoljstvo da nakon Velike Gorice i Samobora predstaviti novi budući centar izvrsnosti u Dugom Selu. „Ovo je jedan od najvećih županijskih projekata izgradnje u narednih nekoliko godina vrijedan gotovo 114 milijuna kuna. Ishodili smo gotovo 80 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU, a s obzirom na povećanje cijena u građevinskom sektoru Zagrebačka županija morat će osigurati gotovo 34 milijuna kuna. Ovim projektom omogućuje se povećanje konkurentnosti naših mladih na tržištu rada, moći će pronaći svoje radno mjesto ne samo u Županiji, već i šire“, zaključio je dožupan.

Izgradnja objekta u Dugom Selu započeta je još sredinom srpnja kada su odrađeni pripremni građevinski radovi. Izvođač radova je tvrtka Matičević d.o.o. iz Velike Gorice, a planirani rok završetka je svibanj 2023. godine. Centar se gradi na području sjeverne strane Škole, odnosno nekadašnjeg košarkaškog igrališta. Ukupna kvadratura novog prostora iznosit će 720 m² te će se u njemu smjestiti praktikum za robotiku, učionice za poučavanje o obnovljivim izvorima energije, učionice za automatiku i senzoriku, CAD/CAM učionice te ostali popratni prostor, sanitarije, nastavnički kabineti, ured, topla veza sa školom. Učionice će biti opremljene s visokosofisticiranom opremom u skladu s Industrijom 4.0, a nastavnici će biti educirani za rad na toj opremi čime će se poboljšati kvaliteta obrazovanja učenika u sektorima strojarstva te elektrotehnike i računarstva, dok će učenici kroz učenje temeljeno na radu stjecati znanja i vještine kojima će biti konkurentniji na tržištu rada. 

I.G.O.

 

  • 11
  • 22
  • 33
  • 44
  • 55
  • 66
  • 77
  • 88