Gradonačelnik Nenad Panian najavio je brojne kapitalne projekte komunalne i prometne infrastrukture te gospodarstva. Andrilovečko odlagalište je pred zatvaranjem i mora mu se dati nova namjena. Velika je prednost što Grad Dugo Selo ima građevinsku dozvolu za izgradnju reciklažnog dvorišta za odlaganje građevinskog otpada.

Stoga je u zagrebačkoj Gradskoj upravi s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i njegovim suradnicima, održan preliminarni sastanak na tu temu te je Zagrebu ponuđena mogućnost zajedničkog rješavanja problema, pojasnio je gradonačelnik Panian. Uz njega sastanku su prisustvovali pročelnici za stambeno gospodarstvo Marijo Vinko te za financije Dean Dragičević, viša stručna suradnica za komunalnu izgradnju i zaštitu okoliša Jadranka Robić.

„Vezano za ponudu grada Dugog Sela za odlaganje građevinskog otpada, budući da Grad ima građevinsku dozvolu za odlaganje građevinskog otpada, a Zagreb ima drobilicu tako da bi u sinergiji došli do cilja. Dugo Selo ima velikih problema s ovom vrstom otpada koja se odlaže na ilegalnim mjestima i potrebom naših građevinara koji taj otpad odlažu i prerađuju. Napravili bismo reciklažno dvorište za odlaganje građevinskog otpada za koji, ponavljam, imamo građevinsku dozvolu, ali potrebno je u to uložiti znatna sredstva , a i nemamo dovoljnu količinu otpada. Tako da smo ponudili Gradu Zagrebu da vidimo da li se možemo složiti oko svih ciljeva. Njima je također potrebno reciklažno dvorište za građevinski otpad pa smo danas na preliminarnim razgovorima ponudili našu građevinsku dozvolu, oni svoju drobilicu pa ćemo vidjeti da li će doći do kakvog dogovora. Naime, to mora ići na naše Gradsko vijeće i na Skupštinu Grada Zagreba“, rekao je Panian.

Radi se o neopasnom otpadu. Taj otpad je i bitan za lokalne jedinice jer se koristi za razne komunalne aktivnosti poput nasipavanja lokalnih putova, radi se sloj za nove asfaltne ceste. Umjesto u prirodi, završio bi kao građevinski materijal. Što se tiče dugoselskog otpada, nakon što se zatvori odlagalište, vozit će se u Mraclin ili za Vrbovec, ovisno kako odluči nadležno Ministarstvo, dodao je.

Osim mogućnosti suradnje sa Zagrebom, najavio je i realizaciju nove obilaznice kroz Dugo Selo koja je jedan od projekata Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije, koji će do 2023. godine biti pokrenuti ili realizirani.

Ta prometnica riješila bi veliki problem grada - spojila bi ga preko pruge, a išla bi od Kopčevca do Andrilovca.

„Županijska uprava za ceste objavila je da se radi na nekoliko projekata. Između ostalih, tu je projekt obilaznice kroz Dugo Selo. Ona će ići od Duge Lazine odnosno od početka Zagrebačke ulice, preko Kopčevca, iznad pruge sve do Andrilovca odnosno do tamošnjeg nadvožnjaka preko pruge, prolazila bi preko kolodvora. Obuhvaćala bi pet raskrižja. Mi smo već mjesecima u kontaktima sa ŽUC-om, dogovorili smo većinu detalja i nadamo se da ćemo na Martinje na svečanoj sjednici povodom Dana grada imati prezentaciju ovog projekta. Projekt je kapitalan, njime će se oteretiti glavne prometnice u Dugom Selu i neće više podijeljeno već spojeno, osim nadvožnjacima i velikom obilaznicom s pratećim objektima“, naveo je Panian.

Sljedeći projekt je obilaznica koja bi išla do Martin brega. „To ćemo isto sa Županijom dogovoriti. Naime, u sklopu intermodularnog prijevoza, ta cesta bi išla kroz tzv. voćnjak odnosno od kružnog toka koji je u planu u sklopu ranije spomenute obilaznice, preko Prozorja, lijevo do Drenčeca, desno natrag u Prozorje. Na taj način bi prometno spojili Dugo Selo sa Zelinom , tako da bi dio stanovnika s istoka Zeline išao do dugoselskog kolodvora. Za Prozorje bi to značilo puno, ne bi više moralo prometovati kroz Martin breg, preko Domobranske i Šaškovečke. Osim toga, smanjio bi se nagib, može se ići u širinu s nogostupom, biciklističkim stazama, autobusnim stanicama“, pojasnio je.

U daljoj budućnosti, sama zona voćnjaka previđena je OPG zonu. „Nadamo se da će se prepoznati turistički i gospodarski značaj ovog projekta za istočni dio Županije“, kazao je dugoselski gradonačelnik Nenad Panian o projektima na kojima Grad trenutno radi.amš