S kuglanjem se u Dugom Selu počelo još 1925. godine kada je gostioničar Premužak izgradio jednostaznu zemljanu kuglanu koja je služila kao ljetna kuglana s nadsvođenim krovom. Nakon njega, drugi gostioničar Godec, gradi nešto veću, također jednostaznu kuglanu koja je imala zidove tako da se kuglanje moglo odvijati i zimi. U to vrijeme počinje intenzivnije kuglanje u Dugom Selu koje je rezultiralo osnivanjem Kuglačkog kluba 1934. godine, a glavni inicijatori su bili Tomšić, Kocet, Subotić, Jurec i Kranjčec koji se spominje kao njegov prvi predsjednik. Klub će nositi naziv „Martinski Breg“.

Usporedbe radi, kuglanje u ostalim krajevima Hrvatske stiže u isto vrijeme, tako da je prvi hrvatski klub osnovan u Zagrebu – Susedgradski kuglački klub, 1920. godine, dok je Hrvatski kuglački savez osnovan 1939. godine. U Dugom Selu nakon spomenute dvije kuglane, uslijedilo je otvaranje kuglane Ivana Bambića, te kod Ivaka gdje je rođena ideja osnivanja još jednog kluba - KK „Šaškovec“. Nakon II. svjetskog rata, novoosnovani su KK JNA tenkist i KK Partizan, dok je KK Šaškovec rasformiran. Kod zadružnog doma 1952. godine izgrađena je nova dvostazna, asfaltna kuglana, i to je vrijeme kada Dugo Selo ima 3 kuglačka kluba i čak 4 kuglane!

Ovi zanimljivi povijesni podatci o organiziranom sportskom kuglanju u Dugom Selu mogli su se čuti protekle subote, 30. studenoga, u Kleti Bunčić, prilikom svečanog okupljanja članova Kuglačkog kluba „Dugo Selo 1934“ i njihovih gostiju uz obilježavanje 85. godišnjice postojanja i rada Kluba. Tom prilikom predsjednik dugoselskog Kluba Petar Livajić dodijelio je zaslužnim i dugogodišnjim članovima – Zvonimiru Šoku i Josipu Pintaru nagrade za životno djelo, dok će Rudolfu Cerčiću, koji svečanosti nije bio nazočan, biti uručeno visoko priznanje kao najstarijem igraču. Priznanja su uručena i gostima, predstavnicima Hrvatskog kuglačkog saveza, Kuglačkog saveza Zagrebačke županije, Zagrebačkog kuglačkog saveza, Kuglačkom klubu Zaprešiću (europski i svjetski prvaci), Zajednici športskih udruga grada Dugog Sela, Gradu Dugom Selu te donatorima, među kojima i poznati bivši hrvatski nogometni reprezentativac, dugoselski zet – Eduardo Alves da Silva. Njegovu čestitku i zahvalu dugoselskom kuglačkom klubu iz Brazila prenijela je njegova punica Jadranka Šok.

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian prisjetio se kuglanja u Dugom Selu 70.-ih i 80.-ih kada je Klub proživljavao svoje najteže dane, ali vrlo svijetle, gotovo zvjezdane trenutke, učinivši ga u tadašnje vrijeme najjačim dugoselskim klubom. Uz poruku da kuglački sport mora opstati u našem gradu, gradonačelnik je uputio čestitke svim članovima povodom jubileja, kao i za uspjehe ostvarene tijekom sezone 2018./19. u kojoj je osvojio prvo mjesto u 3. HKL Centar te se ponovno vratio u 2. HKLC gdje trenutno drži 1. mjesto! Predsjednik Zajednice športskih udruga grada Dugog Sela Željko Melić također uz čestitke dao je prijedlog izgradnje 4-stazne kuglane kako bi i Dugo Selo moglo imati svjetske prvake. A u ime svjetskih prvaka, KK Zaprešić, njihov predsjednik, ujedno i predsjednik Županijskog kuglačkog saveza, Lovro Benčević dugoselskim kuglačima uručio je iste želje.

U nastavku donosimo kratku povijest Kuglačkog kluba Dugo Selo 1934 koju je pripremio tajnik, te ujedno dopredsjednik Županijskog kuglačkog saveza Martin Prstec.

I.G.O.  

1.JPG 10.JPG 11.JPG 12.JPG 13.png 14.png 15.png 16.png 2.JPG 3.JPG 4.JPG 5.JPG 6.JPG 7.JPG 8.JPG 9.JPG